2021-06-29
果日紅假下午6:30右左,我地即興去咗呢間餐廳。當時由一位紮馬尾的年輕女待應安排我地3人入座。佢語氣麻麻,好似唔想招待我地坐底,講左2次 “你地冇book位㗎嘛!?”。老實說鋪內又唔係多人,又冇人等位,冇book位都唔洗畀說話我地聽嘛👉👈 坐低之後,佢畀左張印有QR code的紙我地,叫我地scan QR code自助落單。我地嘗試用wechat scan, 3部手機都scan唔到。咁我地誤以為手機network收得差,就connect鋪內的wifi, 再次用wechat scan但都冇反應。我再用其他scan QR code的 apps,都係read唔到個QR code, 唯有叫職員嚟落單。走過嚟的就是剛才帶位馬尾的年輕女待應。佢叫我地connect wifi, 我地好聲好氣表示我地3個人,3部機已connect wifi, 用過不同apps都read唔到個code。佢非常好晦氣同我地講:「你攞部機出嚟!」我地果吓真係好愕然! 第一,佢語氣好差。第二,被勒令要攞部手機出嚟。莫非佢覺得我地呃佢?正常一個待應遇到客人手機不能自助落單,都會自動提出人手幫客人落;又或者有禮貌地話“不如我幫你
佢非常好晦氣同我地講:「你攞部機出嚟!」
正常一個待應遇到客人手機不能自助落單,都會自動提出人手幫客人落;又或者有禮貌地話“不如我幫你睇睇部手機?”。
最後佢用自己手機試左幾次scan QR code都係唔得, 一句都冇講就嬲爆爆咁走左去。
我地一頭霧水都唔知佢做咩態度咁差,係咪剛被老闆鬧完呢?Anyway我地覺得唔想再受佢氣,所以決定起身走人!