2005-06-11 51 浏览
星期六,有免費飛去睇祖雲達斯,入球場前同太座食飯,佢話我地都好耐無飲茶,就訂位來了這裡。一場攔門雨,人客一樣咁多,訂左位兩點來到都要等位。呢度樓底高,有場面,覺得地方係比起一般酒樓好的。劃了成十個點心,都不外乎是食開果幾味,如蝦餃、燒賣、叉燒包、馬拉糕、芋角、炸鯪魚球、鹽水鳳爪等等,當然少不了的是這裡的「名物」~蘿蔔絲酥餅。呢度點心偏向精緻,碟頭不大,二人分吃就剛好。食物普遍仍有水準,蘿蔔絲酥餅炸得過了點火,外皮燶了一點,不過都夠鬆脆,蘿蔔餡亦香甜,仍是必叫的點心;炸鯪魚球不算出色,反而蜆芥就好出色,鹹香鮮味,如果呢味有得成樽賣的話,我都會考慮買番樽;但一些傳統點心就不算出色,如叉燒包就細細隻,表皮硬硬的,不夠鬆軟。馬拉糕亦不夠鬆軼香甜,沒辦法,平時吃慣的是蓮香或陸羽,相比之下自然失色。埋單二百三十幾,以食物及場面計,價錢都唔算好貴,至少茶錢都十蚊位啦!如果同家人飲茶,呢度一定好過美心。值得一提的是其員工的服務態度,是非常之好。話說我們來的時候,雖然要等位,但卻見一些熟客就直行直過,好像不用點等位的。見這個情況,我當然俾少少面色佢地睇,但幾位侍應都非常知機,立即幫我找來檯,並逐個來道歉
值得一提的是其員工的服務態度,是非常之好。話說我們來的時候,雖然要等位,但卻見一些熟客就直行直過,好像不用點等位的。見這個情況,我當然俾少少面色佢地睇,但幾位侍應都非常知機,立即幫我找來檯,並逐個來道歉,個個都叫得出我姓咩,比人客感覺好好多。最後的那位,還特地交下咭片,說以後訂位直接找她,包保唔使等,真的叫人想發惡也不能。其他如傳菜的、換碟的及樓面招呼的,服務態度都一流,叫人非常滿意。