好友生日一般都會找些新開/特別的餐廳食飯,今次選擇了到環球貿易廣場ICC的"龍璽",提早約10天訂枱. 因最近常在電視睇到熾哥介紹美食,早前也食過熾哥旗下的"龍皇"所以多多少少也有D其望. 但飯後自己和朋友對食物都非常失望,景也沒想像的好可能因我哋張枱不在窗邊.另地方其實都夠闊絡,但服務員還是不停地撞到我的椅背也沒道歉.所以服務還是差少少有進步空間. 當晚剛好也見到熾哥本人和一些港姐及朋友在食飯.我們共3人點了以下:~頭盤~<吉祥紅提>-是用山渣汁染紅了的冬瓜球此睇落好靚,但食落味道古怪佢有山渣的酸但又有另一陣像似辣椒的香味但又不辣,食到我和朋友們雞皮都起晒.另因是用冬瓜球做的所以口感也不太爽,唔知改用白蘿卜會唔會好D. 應比較爽甜.<冰燒三層肉>此可以但也不特別皮脆,肉都霖但偏肥<珊瑚海蜇頭>此可以但也不特別海蜇頭都爽口但青瓜是切的不是拍的所以不太入味另也像泡了很夠有D霖~主食~<鑊仔煎澳洲牛柳>此睇落ok,但食落就一D牛肉味都無.成件都哪都無口感無肉味就好似茶記$26的碟頭牛扒咁<蜜餞吊叉燒>此睇落ok
當晚剛好也見到熾哥本人和一些港姐及朋友在食飯.
我們共3人點了以下:

<珊瑚海蜇頭>
此可以但也不特別

~主食~
<鑊仔煎澳洲牛柳>
此睇落ok,但食落就
一D牛肉味都無.
成件都哪都無口感無肉味就好似茶記$26的碟頭牛扒咁

<蜜餞吊叉燒>
此睇落ok食落也算是可口,但偏肥

<風沙雞>
我哋3個人,叫了半隻都好的食
此睇落ok食落也嫩.因已起骨食也很方便夠細心

<餓肝海鮮焗飯>
一碟都夠食,服務員幫我哋分一人都有一碗滿.
味道都好,食到有餓肝粒,海鮮及餓肝比例平均非常足料
但因是焗飯所以面落左芝士,所以此飯偏油及餾
仲意食餓肝的人可試一試

~甜品~
<壽包>-是紫蕃薯蓉餡
因是慶祝朋友生日所以在訂枱時已問了有無壽包,接線生話有不過要訂$20/個最少6個.
咁都ok就訂左6個. 食飯當天早上我還再三之電確定希望不要留訂.
所以食到飯的時候也提了一提服務員差不多可以上壽包啦.
服務員望住我O嘴重複說"壽包??"

我只好話係呀我訂枱時訂的請你去查一查啦...........
最後等了約25分.服務員放底了一個細籠(普通的點心籠)內有三個如兩隻手指公大的壽包.
看後我心想~~不是到了6個嗎一定是留了!!!但我都沒多說心想算了.......
壽包外型唔靚,人地壽包唔好食但外型都靚呀!!
佢個3隻連壽包應有的小小粉紅色都無, 色內的紫蕃薯蓉也不夠蕃薯香但色已就很紫.
蕃薯蓉中還有1/5粒的碱蛋黃,碱蛋黃是方型口感是實的不起沙也沒有油.......

其實都知道係食景嫁啦,不過對熾哥主理的中餐廳還是有少少其望....
<吉祥紅提> 味道怪,口感差
<珊瑚海蜇頭> 正常
<叉燒> 偏肥