2017-09-20
今日係我朋友生日既大日子, 揀左一間係美麗華廣場的海鮮半自助餐廳同佢慶祝, 雖然說是半自助餐, 其實都係跟SET叫, 佢會有MAIN COURSE, 前菜沙律就任夾唔嬲, 係一間幾抵食既餐廳。My Day Mira 位於美麗華廣場一期6樓, 場下有電梯直上五樓, 再轉扶手電梯上一層, 入到大堂, 相信佢因為會舉行西式婚宴, 所以裝潢報置都很豪華堂皇, 戶外景可以看到九龍公園, 一賞尖沙咀繁華夜景。一早預留了窗邊位, 就開始點餐, 我和朋友揀左個美國頂級肉眼扒和法式燒乳豬, 這個餐最特別係每人都會有一份海鮮併盤, 你唔好以為會係一D Cheap野, 黎到既時候簡直嘩左一聲, 呢個陣間再講,先來個餐湯濕濕喉嚨先。前菜係自助餐形式, 會有唔同既蔬菜法律同餐湯, 本人最鐘意食煙三文魚同一D煙肉, 十分新鮮也十分開胃, 另外螺肉沙律都係一個唔錯既選擇。之後到海鮮併盤, 每人會有半隻龍蝦, 海蝦, 翡翠螺, 松葉蟹腳和青口各一份, 份量方面我覺得啱啱好, 唔會話唔夠又唔會食到飽哂食唔到主菜, 每款海鮮都係冰鎮的, 也十分鮮甜美味, 我對松葉蟹腳很滿意, 食既時候仲感受到海水風味。然後到我地既主角出
然後到我地既主角出場, 美國頂級既肉眼扒, 香煎到我最愛的七成熟, 肉質美味, 口感不俗, 而牛味又更加充足, 是我近期吃過最滿意的生扒
驚喜既不只一樣, 原來我朋友既法式乳豬仲正, 上菜時賣相不錯, 一口咬落去既時候更加感到肉質嫩滑, 豬皮炸到金黃色而不油膩, 有點吃薯皮的感覺, 再配法國燒汁, 完全係perfect match, 事後問番原來隻乳豬係經過精心挑選, 只用七至八個月大的乳豬, 所以先會皮脆肉滑, 我和朋友都對這味菜式讚不絕口, 一定推介俾各位朋友。
最後仲送上最邪惡的甜品拼盤, 雖然我地減肥中, 但係都忍唔住食鬼哂佢, 其中我最喜歡食焦糖嫩蛋, 焦糖好味, 蛋也夠滑, 再配上嚌啡, 真係無得彈。
總結無論前菜主菜甜品都有極佳水準, 我覺得必食一定係果隻脆皮乳豬, 因為係出面唔係好多餐廳會整得到。