2020-10-01
自己平時間唔中都會獎勵下自己,所以今日就特別去咗食日本嘢,仲要去一間專門食Omakase嘅日本餐廳。すし豐係專門只做Omakase,好耐之前都已經略有聽聞,今次去到之後,見到個餐牌,就會心微笑左一下。我點左價位中間嘅《錦·上》,$1088,包括左:🍥前菜(漬物)🍥三款新鮮刺身(帶子、拖羅、鰹魚)🍥香煎油甘魚🍥五款時令壽司(赤貝、池魚、秋刀魚、大拖羅、^_^)🍥濃滑魚湯🍥時令生果(熊本縣哈密瓜)但由於最多只能配圖12張,所以就重點地介紹幾款食物。一入到去嘅時候,餐廳佈置得好靚,長枱式嘅設計,方便廚師同埋顧客嘅交流,我特別難忘嘅係,呢度嘅師傅Micheal非常健談,會分享好多食物嘅故事。一開始嘅時候,漬物係柚子蘿蔔、赤醋薑,Micheal知道我鍾意食,所以反覆地幫我添加左幾次,柚子蘿蔔非常甜,開胃,而且脆身,口感好。真係一讚,食完蘿蔔之後,通常個人會比較涼,而再食呢款漬物時,姜味性平,就中和左蘿蔔嘅涼,赤醋薑有少少辣味,但相信好多人都會接受到。再之後就開始食魚生,先來嘅係中拖羅同埋大拖羅。拖羅係完全無雜渣,入口即溶,魚油味嘅香長留係口腔內,好多人呢個時候即刻飲一啖茶,但我就絕對唔會咁做,寧
我點左價位中間嘅《錦·上》,$1088,包括左:
🍥前菜(漬物)
🍥三款新鮮刺身(帶子、拖羅、鰹魚)
🍥香煎油甘魚
🍥五款時令壽司(赤貝、池魚、秋刀魚、大拖羅、^_^)
🍥濃滑魚湯
🍥時令生果(熊本縣哈密瓜)
但由於最多只能配圖12張,所以就重點地介紹幾款食物。
再之後就開始食魚生,先來嘅係中拖羅同埋大拖羅。拖羅係完全無雜渣,入口即溶,魚油味嘅香長留係口腔內,好多人呢個時候即刻飲一啖茶,但我就絕對唔會咁做,寧願享受多一陣。
再之後就係鏗魚刺身,Micheal特登拎一夠大鏗魚出黎,係呀我哋面前用火燒,然後再用把勁鋒利嘅刀,一片一片地切出來。
鏗魚肉身較硬,鮮,由於外皮用火炙過,所以有種火燒嘅香,魚嘅鮮味再加埋炙香,令到個感覺同埋味道有更多層次。
再之後就係其他刺身,帶子,帶子是新鮮的,打佢嘅時候仲會有反應。帶子非常鮮味,而且好大粒,慢慢食嘅時候,口感軟軟。
再之後就係熟食,係油甘魚,油甘魚燒得黎非常香,而且肉質嫩,特別想讚嘅係,由於油甘魚比較多魚油,所以呢到特別調較左個柚子酸汁加羅白蓉,中和左油膩感,將成個油甘魚提升多一個層次。特別開胃。
之後就想提佢嘅赤背壽司,赤背都係非常新鮮,食落去嘅時候,爽口,有鮮味。
再之後就係海膽三文魚子刺身飯,三文魚子非常大粒,咬落去嘅時候,非常多汁,而且唔會有腥味;另外海膽非常香,好甜,好新鮮,配埋飯一齊食,就更加豐富。
再之後嚟咗個湯,呢個湯係好濃嘅魚湯,另外裏面仲有蕃茄油,所以應該係蕃茄魚湯黎,甜。
甜品係佢哋嘅靜岡蜜瓜,咬落去嘅時候係軟綿綿,好多汁流出黎。