2019-05-20
如果人生只係可以食多一次打邊爐,我一定揀酒鍋! 今晚同男朋友慶祝生日,佢唔想食一啲嘥錢嘅浪漫西餐,佢最鍾意打邊爐,所以我就揀咗一間非常之靚,非常之高檔嘅洒鍋!入到黎,坐窗口位,任何嘢未食,淨係影出面嘅靚景,已經可以消磨左10分鐘。先講鍋底,有好多前所未見嘅湯底,出面嘅火鍋絕對唔會見到,我哋揀咗最出名嘅「走火入鍋」,又落玫瑰露又落乾冰,淨係呢個噱頭已經值回票價,入面有幾種味未,有麻辣,有沙嗲,有胡椒豬肚湯,有龍蝦湯,而最重要係唔只得個顏色得個樣,係當你將食物喺湯底淥完之後,真係有嗰種湯底嘅香味。肉方面叫咗小牛排,個presentation真係一流,一塊塊咁浪住喺度;跟住輪到最正嘅海鮮拼盤,聖子同埋帶子非常之新鮮;跟住仲有黑松露dumpling ,非常之彈牙,黑松露味亦都非常之出色;再嚟墨丸一碟,三粒平平無奇嘅墨丸將佢製成三隻企鵝,淥完之後竟然小企鵝個樣仲係度,有冇咁cute !壓軸仲黎多個三色面,本身諗住已經非常之飽,真係唔想食,點知食咗啖之後完全停唔到口,因為實在太彈牙啦,比澳門嘅竹升麵更勝一籌!總括而言,呢餐邊爐係非常難忘,靚景靚食物好服務,夫復何求!
跟住輪到最正嘅海鮮拼盤,聖子同埋帶子非常之新鮮;
總括而言,呢餐邊爐係非常難忘,靚景靚食物好服務,夫復何求!