2013-09-05 405 浏览
我自己對西式甜品不太喜愛, 如心太軟, 疏乎厘, 芝士餅等.... 但之前因為工作關係, 有幸試到"木子甜品", 此店感覺屬台式甜食. 難得今天放假, 雖然這裡地方較偏, 但夜晚同假期都人山人海. 所以趁著下午帶女朋友試試, 之前試過太難忘, 所以今日要REPEAT ORDER!都係叫豆腐雪泥芋圓. 個糖水口感豐富, 因為有紅豆沙做底, 而加上芋圓口感QQ. 以為芋圓顏色不同, 味道是一樣, 但原來是分別代表不同味道, 如南瓜(橙色), 芋頭(紫色)....另外還有此店自家制的雪泥, 又係令我好困惑的, 就是有多種味道選擇, 好在近期我要靚靚, 所以同女朋友異口同聲都選了豆腐味, 出黎同成個糖水都配合得天衣無縫. 2口子食完個糖水後, 晚飯輕食已經可以, 因為份量都大, 再加上芋圓都幾飽肚. 最重要價錢非常反通漲, 加埋都係$40, 開心開心!上次到台灣九份吃芋圓都只覺一般, 但反而回港到木子甜品會愛上這甜點.

加埋都係$40, 開心開心!
题外话/补充资料: 大家如行經此店, 特別要小心地面, 因為附近都幾多無功德人士放狗!
2013-08-02