2017-11-23 160 浏览
上个礼拜放工想食串烧,筲箕湾呢间餐厅已经听咗好耐今晚决定试一试啦!早有听闻呢间餐厅嘅老板非常有善心,唔知食物质素会唔会又系非常高呢?点完嘢食之后,望一望餐厅嘅装修就会发现充满日本风,真系有去咗日本居酒屋嘅感觉啊!🤤👍🏽第一点上嘅菜系三点植物性渍物盛,顾名思义系三碟小菜,三碟都同样开胃!其中一碟系生鱿鱼再配柚子味嘅粉末系自家制架!因为本人未试过呢个菜式所以觉得十分新鲜,柚子粉可以中和到鱿鱼嘅腥味添!另外,中间𠮶一碟秋葵加木鱼丝,仲有酸酸尾尾嘅汁好惹味呀!🤤之后系巨型贵妃蚌,同平时一样,桻之烧嘅贵妃蚌都用咗葱同埋我最爱嘅蒜蓉。咬落唔韧口,真系大大只啊!呢碟松叶蟹多士我大推啊!每块多士上面都涂满左海量嘅蟹膏,蟹膏之上系蟹肉,蟹肉上面仲有蟹子点缀添呀之后𠮶碟系另一创意之作,碟上铺左四块嘅紫菜,中间系一大旧汁烧饭团,饭团上面有竹签吉左两只大生蚝。食法系用紫菜包着饭团再加生蚝黎食,卖相够特别,菜式亦好有创意呢串鸡皮系必食,连平时唔识鸡皮嘅我都忍唔住想食多两串!我平时唔识鸡皮系因为好惊佢嘅口感滑得来又好油腻好似有好多肥膏咁,但系呢串盐烧鸡皮佢炸到所有鸡皮都吹到好似薯片咁脆,但食落去好有张力感,真心真

另外,中间𠮶一碟秋葵加木鱼丝,仲有酸酸尾尾嘅汁好惹味呀!🤤
三点渍物盛

咬落唔韧口,真系大大只啊!
巨型贵妃蚌两只

呢碟松叶蟹多士我大推啊!

汁烧鲜蚝烧饭团

呢串鸡皮系必食,连平时唔识鸡皮嘅我都忍唔住想食多两串!
我平时唔识鸡皮系因为好惊佢嘅口感滑得来又好油腻好似有好多肥膏咁,但系呢串盐烧鸡皮佢炸到所有鸡皮都吹到好似薯片咁脆,但食落去好有张力感,真心真系好好味

嚟到冇食过呢度嘅鸡皮唔好话你黎过啊!

盐烧鲜鸡皮两条

跟住系脆皮豆腐,啲木鱼多到遮住晒,完全睇唔出佢系乜嘢嘅菜式啊!个豆腐炸到非常之脆食落好爽口。
香烧脆皮豆腐

而呢一啲嘅鸡翼你可以想像佢系BBQ蜜糖鸡翼crossover醉鸡翼!
识落有烧焦嘅蜜糖味加埋酒味好特别!
香烧自家浸制醉香鸡翼

我第一次食呢个泰国嘅椰菜苗,斋睇菜式名以为椰菜苗系大大个椰菜再切细粒烧成一串。
点知原来椰菜苗系一粒粒好迷你版嘅椰菜好搞笑啊🤣烧完好有菜味再加小小苦味,几特别㖞!
香烧泰国椰菜苗

最后,系大马有。老板娘话呢条马友嘅整发系特登唔起鳞,切开左啲皮之后挤小小嘅柠檬汁,肉质好滑好滑😚爱食鱼之人一定唔可以错过啦!
大马友
用餐时段