2011-01-21 28 浏览
由于要到石硖尾听talk,所以专诚来到深水埗揾食,虽然以前系九龙塘做野时,成日都会落去呢边食,可是咁耐以黎,都未试过系维记食lunch,同事提议到此,十分开心可以好快食到美味既猪润。今天太幸运了,唔驶等位就可以即刻入座,可能因为已经点半了。同事叫了蛋牛面,我就叫润牛面,黎得呢到点可以唔食猪润架,话哂最出名就系猪润,但点解同事唔食,佢话太高胆固醇,但偷食一两旧就无问题,哈哈。那碗润牛面当然非常好味,猪润鲜嫩滑溜,无渣无根,加上姜汁同煮,辟去了腥味同燥味,牛肉煮得唔会靱,牛味十足。而且汤底已溶入了牛肉及猪润的鲜味,令我连汤都饮埋,可是公仔面的面质始终唔好,如果可以连面质改埋,一定无得顶。蛋牛面的牛肉都系非常鲜嫩美味,而且那只煎蛋有㶶边,可以尽吸汤的鲜甜味道,令普通既一碗面都有咁好演绎。另外还叫多了一份咖央西多士share,西多是用煎的方法去整,所以没有一般的油腻,而且在内早已加入了咖央酱,多了一份甜味,并且有非常浓郁既蛋香,可是略嫌煎的不够火喉,而且唔够多咖央酱,但整体都是好食的。这里的面份量足,食落唔似一个面饼份量,应该有个半既份量,连一个男仔食一碗面都有可能够饱。更多资料:http:/

润牛面
蛋牛面
咖央西多

更多资料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1663
蛋牛面
润牛面