2022-04-15 201 浏览
山長水遠連續兩日入元朗國,兩日夾埋排左三個幾鐘就係為食呢個傳聞中讚口不絕,又有街坊話見到日日排晒長龍都無機會食到嘅刈包,小店背景唔多介紹,網上亦已經好多分享。因為噚日預計時間出左少少錯誤,排左個半鐘到自己嘅時候竟然話賣晒,心有不甘下今日11點去到排隊,但都只可以排到第二,到12點已經超過30人排隊。小店每日開12點半(星期一例休),到開店時條老板仲出嚟同客人講今日天氣比較熱,排隊尾嘅客人可能都要等兩三個鐘,真係不得了,一個包嘅魔力可以咁犀利,不過食完後我都可以講話排兩個鐘都係值得嘅。倆口小吃嘅名物係每日新鮮制作嘅刈包,刈包亦有幾款唔同口味,除左刈包聽聞佢哋嘅壓餅同其他小食都好好食,但肚只有一個,唯有留下次再試,今日買左一個傳統刈包加柚子醬,一個台灣腸刈包,本來小店外面都有一小張木板枱可以放底食,但人龍實在太多人,唔太方便企喺度食,咁就去附近個公園仔食。雖然係外賣,但賣相同包裝都做得好好,食嘅時候都好方便易食,第一個先試傳統味道,有鹵肉有芫荽,酸菜同花生碎,個包暖笠笠好軟熟,除左軟熟仲有一份煙韌口感,好好食,鹵肉肥瘦適中,因為配合柚子醬所以一啲都唔覺肥膩仲好開胃,加上酸菜同幼細花生碎越食
雖然係外賣,但賣相同包裝都做得好好,食嘅時候都好方便易食,第一個先試傳統味道,有鹵肉有芫荽,酸菜同花生碎,個包暖笠笠好軟熟,除左軟熟仲有一份煙韌口感,好好食,鹵肉肥瘦適中,因為配合柚子醬所以一啲都唔覺肥膩仲好開胃,加上酸菜同幼細花生碎越食越想食,好在仲有一個台灣腸,呢款台灣香腸刈包配料有菜甫有青瓜絲葱絲配蒜味醬,台灣腸切片後預先會撈好醬汁,配上菜甫青瓜絲有一份好清爽口感,兩個口味我個人比較喜歡傳統口味,下次要再早啲入嚟排第一,試其他口味刈包同壓餅。
💛小店加油💛