2007-09-19
小肥:一條街裏面有2間米線店, 相比之下, 呢間比較無咁起眼, 好多時行過都唔會留意到佢, 同埋由於佢比較早收舖, 所以一直都幫襯另一間多.尋日lunch 時買外賣番屋企食, 想試試呢間店, 一去到, 未入門口都已經見到好多人排住隊等入座, 店子小小裏面坐滿晒人, 我叫o左碗冬菇米線唔辣, 幫我落單係一位靚姐姐, 等時重見到原來午巿係送豆漿一杯喎! 到有得攞時另一位靚姐姐幫我好細心咁pack, 留意到佢重整o左靚靚o既指甲tim! 連我呢D OL 都冇佢整得咁靚~ 望到佢個樣, 應該同落單o個位係兩姐妹呀! 返到屋企, 一打開個袋已經聞到好香, 但又講唔出係乜o野味, 打開個蓋, 謎底打開啦.. 原來個米線係落住好多九菜, 除o左冬菇之外, 重有芽菜同幾塊腐竹, 冬菇好焾好入味, 腐竹又好滑, 個湯底好清唔覺有味精, 感覺好健康呀! 加埋杯不太甜o既豆漿, 雖然烯烯地但完全冇渣, 加上又係免費, 食完好滿足.雖則會再幫襯, 但應該唔會堂食啦, 下次有機會再買外賣番屋企, 同埋會推介大肥試試.