星期六去咗北角買嘢,喺嗰頭食埋晚餐,和富中心雖然好唔起眼,但其實內裡有唔少餐廳,尤其係最近大翻新後😉。今日就幫襯咗新開張嘅「冰室99」,估計真係好新,因為門口仲有花牌。留意返,餐廳喺商場內外都有入口的。餐廳一嚟係新開,二嚟佢應該係行新派路線,所以環境裝修好靚,有別於一般茶餐廳。最重要係感覺乾淨衞生好多,而佢嘅定價亦合理,無特別貴,食物款式就偏向西式種類多啲🍽。我哋叫咗兩份嘢食已經飽哂,食物份量十足,味道稱唔上好驚艷,但都一定係好味道😋。店員好有禮貌同交帶,例如我哋嗌咖哩農夫包,佢就提醒要等十五分鐘⏰。懷舊鐵板餐:招牌雜扒($108),食鐵板餐聽到啲吱吱聲真係好有港式風味🇭🇰。鐵板餐有五款選擇,其中雜扒最多嘢食,包括豬扒、雞扒、牛扒、法蘭克福腸、串蝦同火腿。其實一條友點食哂咁多肉肉㗎,兩份人食就差唔多。鐵板可揀配飯、意粉或者薯菜,後者唔係淨係畀兩條薯條你咁簡單。🥔薯角以外,仲有豆角、椰菜花同洋蔥等,超級豐富呢😍。唔好以為雜扒嘅質素一定平庸,其實佢🥩三塊扒嘅肉味都OK,而且仲夠哂大塊,帶比你好強嘅食肉滿足感。脆皮法蘭克福腸唔錯,蝦亦新鮮🦐,如果火腿轉做煙肉就更好喇。醬汁可揀黑椒汁、蒜蓉汁或
招牌雜扒
懷舊鐵板餐:招牌雜扒($108),食鐵板餐聽到啲吱吱聲真係好有港式風味🇭🇰。鐵板餐有五款選擇,其中雜扒最多嘢食,包括豬扒雞扒牛扒法蘭克福腸串蝦火腿。其實一條友點食哂咁多肉肉㗎,兩份人食就差唔多。鐵板可揀配飯、意粉或者薯菜,後者唔係淨係畀兩條薯條你咁簡單。🥔薯角以外,仲有豆角、椰菜花同洋蔥等,超級豐富呢😍。
招牌雜扒
唔好以為雜扒嘅質素一定平庸,其實佢🥩三塊扒嘅肉味都OK,而且仲夠哂大塊,帶比你好強嘅食肉滿足感。脆皮法蘭克福腸唔錯,蝦亦新鮮🦐,如果火腿轉做煙肉就更好喇。醬汁可揀黑椒汁、蒜蓉汁或者燒汁,我哋要咗燒汁,味道正正常常啦。
咖哩豬扒配農夫包
農夫包馬來咖哩:咖哩豬扒配農夫包($68),哇呢份咖哩賣相一流,而且個農夫包真係超大個🍞,成個南瓜咁。咖哩好香好惹味,🍛辣度唔強,小朋友都食到,鋪面有好多薯仔同紅蘿蔔粒,而且仲加咗芝士焗🧀,正。豬扒係經去骨切件先放入麵包到,食落方便。麵包頂烘到脆脆的,而中間部份索汁後就好軟,各有口感。麵包實在太大,我哋食咗一半已經覺得自己好叻,哈哈。
獅王舞影
飲品方面🥤,有部份餐送熱飲,其餘單點食物都可享有全部飲品正價減$10嘅優惠。我哋要咗凍奶茶(凍飲+$3)同獅王舞影(原價$30),兩杯都大大杯!後者齋睇個名唔知係乜嚟,其實佢係🍍菠蘿汁再混合🍊橙汁嘅沙冰,飲落好清新,推介。
鐵板餐個Set好抵食,主餐大大份不在話下,仲要包埋是日餐湯、餐包、甜品同飲品👍,好完整!餐湯係忌廉湯,幾多料又夠濃,店員仲好細心比多隻碗我哋分湯。
丹麥酥
餐包係用上丹麥酥,個樣似方包,但味道就似牛角包🥐,一層層酥皮好香脆,好食。
甜品原來係雪糕🍨,有少少頹,不過無所謂啦,反正都係跟餐請你食埋,開心最重要。
總括嚟講,呢間靚裝新派冰室9️⃣9️⃣喺各方面都做得唔錯,難怪有咁多人幫襯。食物新鮮滾熱辣整出嚟已經贏咗一半,加上味道、賣相同份量亦控制得好好,抵讚!
2021-03-06
獅王舞影