2019-05-28
朋友話想試試呢間老沸爺,見佢個名幾得意,加上裝修好有中國feel,就嚟試試,講真係香港要做火鍋做得住,一定要多花臣又好食先留住啲食。呢間老沸爺都係走任飲任食路線,分別係188同288兩個價錢。我地當然揀左288啦,因為堅想試下佢個湯底有幾得,一上枱就覺得揀啱左啦,因為個鍋超大,店員仲推介鴛鴦湯底,等你試盡兩款燉湯。先講花膠蟲草鍋,湯底係好黃,睇到都知足料,飲落仲好滋潤膠質重花膠又多,好正,女士要飲多幾碗。另一款我地揀左燉烏雞湯,見佢用好多豬骨肴製,好潤又滋補,補氣又唔燥,飲完想再飲。288仲包海鮮如鮑魚扇貝大蝦及生蠔,雖然無得任嗌 佢只供應一次,但用料超新鮮又大隻,好鮮甜美味,反正都任食有太多選擇,啤酒汽水五花茶任飲,話明川菜火鍋,餐前小吃有麻辣拍黃瓜,黑木耳,脆黃豆同埋香辣烤豆皮,幾特別,唔太辣好惹味。火鍋料選擇都有大約四十款左右,雪花牛肩肉值得讚,叫左10碟,碟碟質素都一樣,無話越來越差。另外佢點餐方式用we chat 直接落單,方便又環保。