2020-12-06
火水爐嘅裝修真係下了不少功夫 非常別緻 漂亮 充滿特色 無論是牆身/招牌/甚至地板/餐桌上使用的壹碗壹碟 都帶有一份昔日香港老情懷 感覺真係好似穿越時空 回到未來一樣安排入座後 店員好細心為我們講解餐牌的內容 餐廳提供任飲任食火鍋套餐 價錢大概分為三項 $198/$258/$298我從來對食都比較講究 所以揀咗個$298嘅套餐 主要係啲肉比較高質素 可以任食澳洲雪花和牛/安格斯牛頸脊/美國頂級肥牛及黑毛豬肉片 以及其他火鍋配料點餐紙大概分為幾類 先選擇火鍋湯底 然後點選火鍋配料 色括 : 肉類/ 餐前小食/ 蔬菜/粉麵 丸類/ 手包雲吞水餃, 亦有時令海鮮提供 不過需要另外付費餐前小食 炸燒賣及炸陳皮魚蛋 充滿香港特色 的港式小食 燒賣炸到外皮脆卜卜 營造出外脆內軟嘅效果 配合泰式辣醬 酸酸辣辣 勁惹味 而陳皮魚蛋就勁香 充滿濃郁陳皮香味 口感夠彈牙濃厚花膠雞湯鍋 湯底確實非常濃郁 奶白金黃的雞湯底 香味撲鼻 湯底非常足料 除了有鮮雞件外 還有兩至三塊超級巨型的花膠片 花膠超厚的 充滿骨膠原 簡直係女士恩物急不及待 飲番碗花膠濃雞湯先 即刻有暖胃嘅效果 飲完之後個嘴唇有黏黏嘅感覺
急不及待 飲番碗花膠濃雞湯先 即刻有暖胃嘅效果 飲完之後個嘴唇有黏黏嘅感覺 超濃縮的雞湯
個湯底咁正 一定要點啲吸湯火鍋配料 炸響鈴吸收曬湯底嘅精華 食落有爆汁效果
炸魚皮香脆可口 山根煙韌 冇油益味
整體火鍋配料好新鮮 選擇又夠多 食材會因人頭份量配給 每樣都小小的 唔夠就再叫 唔會造成食物浪費
一分錢一分貨 牛肉片質素非常上乘 和牛雪花分佈細節 不但有肉味 肉質亦很嫩滑
$298任飲任食90分鐘 現在餐廳在做八五折優惠 折後價每位$258 有咁靚嘅肉食 簡直值回票價