泰國菜🇹🇭好似近來都無食過,心思思不如揾下屋企附近有無😅上網見到青衣長發廣場有一間裝潢幾靚既泰國菜,喺葵芳新都會門口又有巴士直達🥳咁方便就去試一試。我搭九巴44M去到總站就係長發廣場,餐廳喺商場地下嗰層,面積都幾大,有好多好多卡位外空間仲好寬敞舒適😍環境真係令人放鬆放鬆。泰式海生蝦(6隻)$88 好有心思👏🏼👏🏼6隻蝦分別用6隻小杯掛住,分二款醬汁😻蝦肉大隻爽身,中間夾住一片蒜頭同辣椒,沾上醬汁後更有提鮮既感覺❤️小食大拼盤$148我習慣照小食拼盤,因為樣樣都可以試到☺️我最喜歡蝦餅,厚身又彈牙😋泰式魚餅滿滿香料味道,層次比較豐富,雞翼炸得酥脆肉質嫩滑,串燒分別係豬同雞,這個就正常發揮。春卷好似係素菜(唔肯定),都幾好食,香葉包雞就略為乾左少許。整體黎講都係不錯的。酸辣鳳爪沙律$68不得不點😍真係有點驚艷!先講份量一份差不多有成15隻鳳爪,拌有大量蘿蔔絲洋蔥芹菜蕃茄,驚艷在於佢既甜酸味道調較得相當好,甜味酸味好平均,大讚❤️香芒軟殼蟹米紙卷$78哇!好大件呀⋯⋯除左軟殼蟹大件連芒果都大大件,而且仲好甜😍米紙包裹住青瓜絲蘿蔔絲同檬粉,夾埋芒果同軟殼蟹,不用沾醬汁都已經好好食🥳冬蔭功海鮮湯$10

泰式海生蝦(6隻)$88

小食大拼盤$148

酸辣鳳爪沙律$68

香芒軟殼蟹米紙卷$78

冬蔭功海鮮湯$108
名乎其實既海鮮湯,因為真係好足料!有大頭蝦、青口、八爪魚、蟹柳同菇,滿滿的!冬蔭功夠味夠惹味,飲得過癮🌶

燒菠蘿$32
燒過菠蘿係我最愛(私心的),用黎中和辣度一流😂

泰象生啤$58
識飲一定飲生啤😂平時好少比較少見有泰象生啤提供,通常都係支庄,見到有當然不能錯過!