2022-05-18
細個果陣媽咪會帶我地去九龍城食潮州菜,最記得食過好好食嘅潮州甜品同凍蟹😆之前趁仲未有限聚令同未禁堂食嘅時候發現青衣原來都有間主打潮州野嘅餐廳喎~.📍翡翠潮州小廚.🐓普寧豆醬雞 ($128/半隻)- 好嫩滑而且入哂味👍🏻唔會太咸喎又🥢潮州炒麵線 ($78) - 加左芽菜、魚片、韭菜同肉絲去炒,麵線唔會淋爛有啲似炒麵咁~🐷南乳花生炆豬手 ($72) - 炆到好淋,南乳味好香~滿滿嘅骨膠原😆🍳白飯魚菜脯煎蛋 ($85) - 爸爸極度推介的一碟🧐係幾香又煎得幾靚,不過就咸左少少🥣 銀杏芋泥 ($38) - 媽咪’s 飛彿🤍芋頭控真係可以試下~熱辣辣嘅芋泥唔會太甜,每一啖都係濃郁芋頭香☺️🥣 馬蹄綠豆爽 ($28) - 好好食呢個😍如果佢有埋清心丸我會俾佢滿分~甜度啱啱好,正啊🍽 一口反沙芋 ($68) - 潮式甜品算最高難度,糖要炒到包住芋頭變左糖皮,芋頭好夠粉,不過加左葱感覺有少少怪😅好似又咸又甜咁
📍翡翠潮州小廚