2017-06-15 83 浏览
今日難得一家人食飯,我叫媽咪唔好煮喇,見屋企樓下間中菜館,講咗咁耐都未試過,就一齊落去試試佢先。南乳齋煲,呢度餸係婆婆嘅至愛,幾乎每一次同佢食飯都嗌,可能係因為老人家特別鍾意陣南乳味啩,不過食食下嗰陣味道連我都鍾意埋,煲入面嘅支竹,冬菇,筍,茄子,白菜,紅蘿蔔粒同埋最重要嘅粉絲全部都充滿住南乳味,零舍好餸飯。大漠風沙金錢鱔,金錢鱔走油後香酥撲鼻,咬一啖脆到不得了,酥脆入面既鱔片亦都相當有份量,絕對唔會話淨係得陣脆漿可以食,伴隨著上面嘅炸蒜頭,香蔥,芝麻同埋紅椒粒一齊食,份外惹味。魚湯海味浸勝瓜,一上枱先試一啖個魚湯,嘩,真係好鮮味啊,一飲就知道無落到味精,嗰陣魚嘅鮮味,加埋湯入面嘅蝦乾同埋銀魚仔,同個勝瓜好夾。糯米釀雞翼,呢個糯米釀雞翼認真過癮,好似好少地方有得嗌,將糯米炒香之後,釀入拆咗骨嘅雞翼入面,再將雞翼炸到脆卜卜,咬開脆卜卜嘅外皮之後就傳嚟香噴噴糯米飯嘅香味,最過癮係拆咗骨,啖啖肉吖嘛。臨尾仲送多個腐竹糖水,個糖水夠哂熱得嚟又唔會太甜,正。

臨尾仲送多個腐竹糖水,個糖水夠哂熱得嚟又唔會太甜,正。