2013-03-02
由於媽媽於每年嘅正月, 總喜歡到雲泉仙館一遊及食齋, 所以今年也不例外。 事實上, 我哋除咗食齋, 主要還是想到老爸的骨灰位前上一上香, 因為先父已長住該骨灰堂。 每年正月, 雲泉都有花卉丶盆景展覧, 所以現時嘅盆栽及花卉特別盛放。 雲泉嘅齋菜以新鮮,同某些種類由自己耕種見稱, 如豆苗等.. 今次見到d菜芯稍為遜色, 而一向又不太喜歡佢嘅豆苗, 因為食時總會有一點點青草味, 好難啃。至於雜錦齋老味又永遠都太乾又冇味, 五柳芋頭魚又經常有食, 最後還是叫咗蜜糖豆炒花枝片,春卷拼檸汁素鴨。蜜糖豆花枝片味道也不錯,但比較油膩!春卷內充滿芋蓉 炸得香口, 但素鴨好似完全冇味, 食落口只有檸檬汁而矣! 最後也要放棄。 雖然餐單上有好多菜式, 但都冇供應。其實每次都要問, 好視乎當日菜舘決定。如散叫齋菜, 每款齋凈售$70 (正月會加一)好失望今次又冇腐皮卷供應, 因為呢度嘅腐皮卷好正, 內有好多牙菜丶木耳絲等, 炸得香口, 食落非常鬆脆好味! 此外, 呢度係白飯丶白粥自助任食, 尤其佢嘅白粥出名煲得又香又綿, 聽講好多人都為此而來。但今次嘅白粥太稀啦, 我仲見到隔離枱有兩位公公婆婆, 加入白飯落
雲泉嘅齋菜以新鮮,同某些種類由自己耕種見稱, 如豆苗等..
如散叫齋菜, 每款齋凈售$70 (正月會加一)
此外, 呢度係白飯丶白粥自助任食, 尤其佢嘅白粥出名煲得又香又綿, 聽講好多人都為此而來。但今次嘅白粥太稀啦, 我仲見到隔離枱有兩位公公婆婆, 加入白飯落碗粥度呀!
题外话/补充资料:
雲泉嘅服務員呀姐態度都很好, 但當日有位呀姐就太過份啦! 由於佢想逗利是, 於是就不斷纏繞客人, 特別係d公公同婆婆, 又解釋齋菜, 又握住人隻手唔放, 直至人哋拎出利是。 當日我都比佢煩死, 由我去買齋菜落單到餐枱等用膳, 佢都借意拖住我隻手, 最後我要燶面佢至走開!