2007-10-16 7 浏览
下了大半日雨,終於都可以出動,難得星期日唔出街真係對唔住自己去了油麻地美都餐室,其實想來好耐,上次在對面睇完戲都好想來呢度坐下,不過9:00pm已經關門,呢0的老店真係唔憂做﹗呢間野五十年代開業,年紀仲大過我,我都係第一次去,試0下0個種地道風味咁岩又比我地坐到0係窗口位,開頭上來時仲好擔心無冷氣,點知原來冷氣充足,仲有0的凍添其實坐落唔覺得有什麼特別,二樓雅座雖然現存餐室真的很少,不過裝潢其實也幾現代化,吊扇、卡位並非呢度先有,亦唔見得佢會貼0的古舊文獻或用具用品作招來,只有從心感受這老店的風味食物價錢很貴,我最愛的椒鹽魷魚要八十蚊一碟,所以都只係傾下計飲杯野,點了十五蚊的紅豆冰及知道它有特別"黑白淡奶"杯的奶茶,味道亦無甚驚喜,茶記味道﹗最難得當然就是可在茶記看風景,由於聽人講野食仲要再麻麻地,所以都無0係度食晚飯,其實如果天氣涼0的,我建議去下面的一層坐,沒有冷氣而貼牆的古舊壁紙加上老店才保留的收銀機,應該更有復古的味道﹗