2011-11-08 48 浏览
不知不覺,同大王一齊兩年喇,大王推介要搵啲(特別)啲既食店黎記念一吓。平時路過總會見佢有人等位,網上既食評都係咁講。安娜係元朗老字號,係元朗既傳奇,但大王既評語係麻麻,唔知點改會咁多人等,覺得同花園餐廳差唔多,平時都唔會提起勁黎試,但小弟今曰就處女下海,同大王試一試呢個傳奇!七點幾黎到,唔使等,搭枱就有位。裝修係屬於懷舊一族,跟花園同金鳳一樣既感覺,鈎起童年中學既記憶。大王要豬手餐,小弟就要咗黑椒西冷七成熟。多士同紅湯好快就到咗,多士夠熱,紅湯唔係味精水,仲好多菜,比意料既好!牛排好快就到咗,熱氣騰騰,淋上黑汁,渣咗一聲,久違了既中學鋸扒感覺,又湧上心頭。試一口,有牛既少少穌味,足七成熟,正是往時熟悉既味道。被黑汁浸淋既薯條,亦都照樣可口。食到一半,大王既豬手都上枱喇。份量十足既豬手,用汁煮,食落冇焗既咁咸,味道清啲,啱大王口味!總括而言,安娜屬於大件夾抵食,冇銅鑼灣金雀既古雅精緻,但抽氣比金鳳好,食物同美而廉、金鳳等不相百仲,比大家樂好,係童年鋸扒既味道。但以咁既價錢味道而吸引到咁多人排隊,真係元朗既傳奇。同大王呢一餐,當然味道係其次,可以係記念曰留下一個回憶,先係難得。

2011-11-07
庆祝纪念