2020-04-06 108 浏览
呢日突然想食小籠包,第一時間諗起呢間樂天皇朝。原味小籠包今次叫左10粒,食過八式小籠包,都係最喜歡原味,皮薄但唔易穿,入面湯汁豐富肉香油脂足夠,一啖一個好滿足!沙拉排骨細個成日係大排檔叫既一味菜,而家唔係度度有得食,一上檯見到排骨被濃濃既沙律醬包圍住,邪惡而吸引!咬落非常香口,一個人食哂一整碟都冇問題!生煎包一客三個,皮唔算厚,但入面既肉都算大舊,最正既係包底KEEP住脆卜卜,就算擺凍左都依然脆口,呢個非常滿意!鮮蝦抄手伴麵上次食過酸辣湯麵,今次試下鮮蝦抄手伴麵,個人更加喜愛。麵上配上微辣既醬,配埋皮薄既鮮蝦雲呑,喜不喜歡食辣既朋友都應該岩食。鮑魚炒飯原鍋上既鮑魚炒飯顏色好深,就咁睇都知好濃味,平時既鮑魚炒飯通常將鮑魚切到一粒粒,呢度既鮑魚炒飯係原隻上,雖然唔算大隻但咬落彈牙,唔錯!飯亦炒得粒粒分明,唔錯。豆沙鍋餅最後上埋甜品,叫左豆沙鍋餅,小時候家姐整過俾我食,長大後到我叫番呢味甜品俾佢食。食既係回憶的味道,中間紅豆餡綿密甜美,不過一份多人SHARE最好,少食多滋味~
呢日突然想食小籠包,第一時間諗起呢間樂天皇朝。
原味小籠包

沙拉排骨