2021-07-14 4217 浏览
生日最期待之一系文华嘅自助晚餐,今日系介绍「海鲜主食篇🦞」,记得密切期待听日嘅「甜品篇🍰」~名牌五星级酒店嘅自助餐价钱高,自然期望都高,幸好今次Staycation package大约$3000包海景房、双人自助早餐同自助晚餐,悭家妹平时一定唔舍得食🙈.讲返餐厅先,位于酒店大堂上层⬆️,可以透过中庭望到大堂沙发位,部份较远座位会贴近商店,最好就坐得近食物枱🦀,今次安排喺甜品自助吧隔离(觉得有原因,迟啲开估)。自助晚餐限时105分钟,入到餐厅就感受到职员有礼待人嘅态度,服务100分✨!行完一转自助区,觉得文华自助餐比较侧重喺甜品方面,因为单系甜品同雪糕已经有五个甜品柜,有唔同款式嘅冻热甜品同朱古力🍫~建议大家如果想食甜品都要早啲拎⚠️!因为去到自助餐后期未必款款都有refill,错过咗就好似我咁样含泪而去啦!甜品整体唔算令人失望,某几款做得唔错————————————————👅「龙虾·鲍鱼·生蚝」海鲜自助晚餐(成人$748/位)🔸海鲜类:👍🏻埋位坐低会上一份4只嘅生蚝🦪,同侍应姐姐讲就会refill俾你,虽然细细只同有啲比较饱满,一开始食都几鲜甜,食到后面感觉质素无之前好😲,有少许蚝壳,两个

————————————————
👅「龙虾·鲍鱼·生蚝」海鲜自助晚餐(成人$748/位)
🔸海鲜类:
👍🏻埋位坐低会上一份4只嘅生蚝🦪,同侍应姐姐讲就会refill俾你,虽然细细只同有啲比较饱满,一开始食都几鲜甜,食到后面感觉质素无之前好😲,有少许蚝壳,两个人食返两打已经好叻喇!
👍🏻鲍鱼同翡翠螺几爽弹😙,冻海鲜都食到甜味,而且清洗去沙几干净,大大只去好壳嘅虾仁还可以,胜在一啖一只够方便

👎🏻青口一般,三点蟹太麻烦冇食到,反而回本位龙虾几令人失望😞,对边开望落有一只已经灰灰地色,食落肉质有啲似擦胶咬唔开,龙虾味流失,龙虾钳鲜味好少少,有破开壳方便食用,我哋一人食左两只都无再食⋯

👎🏻刺身唔够肥美同感觉有少少霉,同样拎左一碟无回头

🔸烧烤档:
👍🏻食肉兽天堂🍖!Prime ribs同羊柳嫩红色好吸引,唔会有过多血水,又可以享受到浓郁肉味,咁啱我拎𠮶件牛就多少少肥膏🥩,几钟意佢哋加咗香草嘅酱汁,如果加返个牌标明系咩酱汁就更好

🔸熟食类:
👍🏻 XO酱杂菜炒带子几惹味🌶,带子熟度刚好
👍🏻森巴酱炒豆角同样浓郁重味,豆角干煸过更加入味有口感
👎🏻专系有一个摊档放海南鸡同油饭,有啲浪费左个位,因为感觉熟食唔够多选择😕,放多啲不同菜式会更好。海南鸡可能好受欢迎,长期都俾人夹剩晒,好难得夹到一件鸡髀肉试一试,尚算嫩滑
👎🏻所有菜式种类嘅熟食只有10几款,比预期中少,而且熟食分布得较散,要行多两转先知有咩食。熟海鲜同肉类都有啲过火干身,整体质素较一般,觉得文华嘅自助餐重点唔系放喺熟食类

🔸饮品:
👍🏻包咗餐饮任饮,叫咗热柠茶同热奶茶,估唔到系分开柠檬片同茶壶上🫖,仲有一个银色茶隔隔住茶渣,成件事高级咗又有下午茶feel,几讨我欢心

🔸其他:
面包、沙律、寿司档按你唔系自助餐回本位,望落去普通唔算吸引,亦都唔想嘥咗肚嘅容量,所以skip~~

🔸甜品类:
👍🏻男朋友一直讲1963文华芝士蛋糕好出名,buffet居然有得任食,一开始系原个圆形蛋糕切件上,之后居然系一件件加蓝莓酱🫐,J生话圆形嘅重味啲好食啲,等咗好耐一直冇上返,好可惜无试到😢,不过味道质感符合预期,芝士浓度拿捏得唔错,食到芝士味又唔会好似咬紧一旧cream cheese咁

👍🏻抹茶/双重朱古力芝士蛋糕都唔错,应有嘅抹茶同朱古力味都够浓郁🍰,上面仲有好靓嘅文华logo朱古力,系好味嘅真朱古力,唔系𠮶阵好假好甜嘅假朱古力味
👍🏻柠檬蛋白挞一啖一粒,顶层蛋白霜好轻盈,钟意食到酸到好爽嘅柠檬味🍋,会瞇埋眼嘅感觉,算系几解腻嘅甜品
👍🏻斑兰法式炖蛋有惊喜,Cream Brûlée一直都系my favourite,一开始无为意到系斑兰味🍃,一食觉得比平时甜腻嘅味道更fresh,焦糖面保持脆度,又系好可惜想食多一个已经冇晒啦!

👍🏻意大利芝士蛋糕用迷你咖啡杯装☕️,感觉好的骰得意,味道算OK,不过觉得蛋糕吸得太多咖啡淋晒
👍🏻焦糖香草奶油望落就好似焦糖布甸,食落质感系好水润嘅布甸浆,唔系动L布甸口感🍮,好似食惯咗都系觉得焦糖布甸正啲,不过味道都唔错嘅
👍🏻如果系朱古力同熟香蕉嘅fans🍌,朱古力香蕉挞应该系你嘅心水,两种重味道有冲击感又几balance
👎🏻绿茶慕丝同冧酒啫喱相对麻麻哋🥃,起码冇食晒一杯
👎🏻甜品点少得雪糕,不过有少少失望,接近餐厅闩门得返四款口味🍨,云呢拿同绿茶雪糕好似有少少乳酪嘅酸味,红莓同杏脯雪葩又酸咗啲,唔系令人食完想再食嘅雪糕,可惜无试到朱古力同焙茶味

🚩总结:难忘嘅生日晚餐🌹
🌟注意:正价另收加一服务费