2023-06-23
男朋話會要浪漫下,帶左我黎哩間靚靚中菜。餐廳既大門非常神秘,入到去裝潢華麗典雅,好似去咗80年代嘅老上海,充滿懷舊又高貴嘅氣氛!呢度嘅waiter會好細心咁介紹餐廳菜式,推介左幾款招牌菜俾我哋🤓👉🏻荔枝汁潰荷蘭串茄賣相非常精緻,係用來自荷蘭嘅蕃茄仔做嘅一個頭盤,上面再點醉咗金箔令整道菜更加華麗。廚師細心地剝晒外皮,配上荔枝汁,食落非常清新清甜,好開胃👉🏻酒糟醉雞卷呢個雞卷雞皮薄而滑,食落啖啖都係肉,而且滲出淡淡嘅酒味,設計得好好👉🏻爵士湯呢個係一個中西合璧既湯,用了西式龍蝦作湯底,日本哈蜜瓜湯料,仲有非常滋陰嘅螺片同花膠,每一啖都令我非常驚喜,好好飲👉🏻花蜜咕嚕肉呢個顛覆咗我平時對咕嚕肉嘅印象,佢用新鮮豬肉作為外層,內裏加入一塊菠蘿,再整成一個波波形狀,沾上滿滿嘅花蜜酸甜汁,每一啖都衝擊住我嘅味蕾,停唔到口😅果然係呢度嘅皇牌菜,大家要快啲收藏!👉🏻紅粉西施鰈魚柳另一個必點菜式,底層係用咗龍蝦汁嘅蒸蛋,滑到不得了🥹鰈魚柳就啖啖肉,配上四川風味嘅炸蒜同花生,非常惹味👉🏻豆漿杞子素干層浸時蔬哩個菜用左豆漿取代上湯,識落更加清新。素干層浸滿左豆漿,咬每一啖都好多汁,感覺養生又健康👉🏻花圖炒飯呢
👉🏻荔枝汁潰荷蘭串茄
👉🏻酒糟醉雞卷
👉🏻爵士湯
👉🏻花蜜咕嚕肉
👉🏻紅粉西施鰈魚柳
👉🏻豆漿杞子素干層浸時蔬
👉🏻花圖炒飯
呢個係餐廳嘅特色炒飯,有和牛、帶子同松露張等豐富材料炒成,每一啖都非常惹味香口
👉🏻紫醉金迷
呢個係十分推介嘅甜品,其實佢就係糖不甩黎,但個糯米外層非常香脆,內層就好煙靭,加上花生碎同椰絲,口感豐富又香口。
另外,呢度嘅飲品都甚有特色,分別嗌咗一杯Cocktail同Mocktail
想打卡嘅可以試吓呢杯👉🏻Voynich Secret,相嘅時候會用火槍整成煙燻效果,一打開濃濃嘅煙冒出嚟充滿仙氣🤣
MOCKTAIL就要試下👉🏻Harbour GCO ,係好清新嘅青提味,仲有淡淡類似米酒嘅味道,每一啖都非常之Fresh,真係好好飲好特別😋