2010-02-25
行開旺角諗住同女友去食米線,經過呢間舖,見到門口有唔少人等位,諗住等下啦。點知等左成3個字,想走架喇,但咁0岩又嗌到我地號碼,算喇,心諗入去可能有好野食。其實企門口時都發覺有D怪怪地,D碗係透明嘅,女友一早覺得唔會係正宗手打烏冬,不過既然入左去就算。入到去見到D menu 勁污糟,我女友連掂都唔想掂。跟住諗好食乜,望住個部長,佢呆呆滯滯走埋來問食乜,問完又唔寫,如果佢記憶力超強就真吹佢唔脹嘅。我要左個日本傳統湯底金菇黑豚肉烏冬,女友要左個豬骨湯底豬軟骨。好喇,一來來左個豬骨湯先,女友飲左啖,哇!發生咩事,D味淡過淡奶!食嚿豬軟骨,哇D「軟骨」咬到牙都軟!烏冬更唔使講,同你係雜貨舖買的噹噹烏冬咁,佢「過人之處」係煮到近乎沙河粉咁削。我哋隔離有兩位姐姐一路食緊,我見佢個樣勁火,發生咩事呢?原來等一個甘筍湯烏冬等左半個鐘!佢叫個侍應埋來吹單,個侍應仲唔識死,同佢講:等我幫你問下仲有無甘筍湯先。 咁搞笑?乜落完單你先去check有無貨賣?喂,頭先落單個部長去左邊?我果個「日式傳統醬油」湯底更加吹脹!等左3個幾字,吹佢單,佢先同我講話去check下有無!姐姐,3個幾字,我屋企都煮好啦,係咪先?
我果個「日式傳統醬油」湯底更加吹脹!等左3個幾字,吹佢單,佢先同我講話去check下有無!姐姐,3個幾字,我屋企都煮好啦,係咪先? 之後仲要錯單,畀錯第二枱果碗我,要我再等多個幾字先有得食...
終於等到佢喇,因為佢個碗透明嘅關係,一上枱時我見佢D湯色仲淺過屋企沖香片荼,心諗,唔係咁清下話?一飲仲大鑊,D味淡過碗熱水!!
夠膽收人46蚊個烏冬,呢間野快D執把啦!!!有得評零分我實畀全部零。