2019-11-24 370 浏览
我至今寫了68篇食評,個別餐廳縱然有未如理想的地方,也總有點值得欣賞之處,所以最差我都俾OK,未俾過負評。今次真係忍唔住了。話說又是香港風雨飄搖的一晚。因為另一間 omakase 滿座,臨時轉陣,來到這家 Uo N。8點多的週六晚,只有3檯客。我以為是因為街上太亂,點知另有原因。一開始的煙燻鴨胸鵪鶉蛋,不錯。之後來了一篤沙律醬混合刺身的牛油果他他,小小怪,但尚可接受。之後來一杯鹽水。開始覺得原來呢度係小小玩嘢的。但懷著「試下先」的心理繼續。刺身拼盤。大鑊。刺身本身望落唔係好靚,食落一般,最奇怪係個汁 - 蝦膏醬油!店主一定係諗過度過,但事實唔夾!成個蒸餾壺的木魚牛骨湯。又係玩視覺效果,煲出來好重木魚味。But that’s it。熱木魚水。報紙包雞。開始玩麥兜的「紙包雞」。又係意圖玩嘢,「扮報紙」我唔知到係咪好多人覺得「好得意啊」,我就感覺污糟啲。當然事實係米紙,食得嘅。不過有啲韌。正常的雪芭。謝天謝地又再玩紙!紙包熟海膽壽司。海膽份量小得可憐,味道也怪怪的。再來迷你鰻魚壽司。點心蒸籠上。都係玩嘢多於質量。救命,又玩「包住」同「蝦膏」。今次係炸蝦糯米飯,俾一塊荷葉包住,用夾仔(真夾仔)

一開始的煙燻鴨胸鵪鶉蛋,不錯。

,我就感覺污糟啲。當然事實係米紙,食得嘅。不過有啲韌。

正常的雪芭。謝天謝地

又再玩紙!紙包熟海膽壽司。海膽份量小得可憐,味道也怪怪的。

再來迷你鰻魚壽司。點心蒸籠上。都係玩嘢多於質量。

救命,又玩「包住」同「蝦膏」。今次係炸蝦糯米飯,俾一塊荷葉包住,用夾仔(真夾仔)夾住,再跟一支牙膏裝蝦膏。唔夾!

黑松露醬帶子米通 - 算係無乜玩嘢。但米通唔脆。作為omakase 之前已經食左帶子,唔明點解又來。何況三樣嘢根本唔夾。

到呢味我已經崩潰了。將一塊魚、一舊飯、一塊菜,放喺一張印有歌詞的 A4 紙上。先唔講衛生問題,味道也奇怪,為了玩「鹹魚白菜也好好味」,可以去到咁盡。唔知係咪有客人會「好感動」,我只係覺得過哂火位。

吞拿魚脆脆壽司。正常。

綠茶雪糕,伴以糊狀東西(我戲稱貌似嘔吐物)。味道其實ok的,但我已經無力吐糟。

用了訂座app 優惠,埋單平均每位$980。omakase 來講不算貴,但質素認真一般,不值。

香港餐飲業競爭激烈。我明白有些店希望弄一點「特色」,有些店希望搞一點香港情懷。但前提是要點到即止,「玩嘢」不能凌駕食物質素,否則是喧賓奪主。這裡我只能說玩到離曬譜。