2015-11-16
朕既好朋友約朕去食雞煲,佢提議議左去佐敦既倫哥私房菜,於是乎佢就Book位(本身Confirm左),但因為阿倫哥真係太好生意,佐敦店已經爆左,問我地轉過去新開既觀塘店介唔介意,朕就真係無咩所為,最緊要好食,於是乎朕一行人就轉戰觀塘!去到樓下,搭貨Lift上到三樓,一出Lift就見到張Banner。入到去,內裏新裝修,有細房又有Party房,汽水仲要任飲。一坐底,佢地就話唔好意思,要我地由佐敦轉過黎,於是乎就送碟象拔蚌刺身俾我地食吓,刺身鮮甜,新鮮爽口,食完個刺身,就上個雞煲。上雞煲時,店小二都有講解,雞煲用大火煲八分鐘攪混,然後關火焗五分鐘,食得!呢度既雞煲,雞肉嫩滑,汁料香濃,因為朕唔係咁人人戈日女辣所以係叫小辣,之不過佢個麻香不減,不錯!呢度唔似其他食雞煲既地方,用雞煲加湯打邊爐,而係另外換個海鮮鍋黎打邊邊,咁就無咁油。當海鮮上爐之後,其他配料都一齊上枱,有海鮮拼盤,肥牛同埋啲手打丸同蔬菜。海鮮和肥牛用料新鮮,海鮮拼盤有鮑魚太子蟶子皇花甲生蠔海蝦同埋脆肉鯇。除左蟶子皇,鮑魚同埋太子同埋肥牛唔可以任食之外(肥牛另計30蚊一碟,無蟶子皇不過蟶子都可以任食),其他都可以任食,汽水任飲,啤
象拔蚌刺身
雞煲-小辣