2020-06-25
最值得一提的,莫過於呢個店裡招牌黃金芝士雞煲(小:$178)。落單果時有好幾款芝士碎的份量俾你選擇,分別喺小量、普通和激量,我地叫咗激量,估唔到餐廳真喺俾得好足,除咗雞肉多不勝數,遠遠超過二人份量,芝士味非常濃郁!餐廳不只是用單一的芝士材料,除了面頭大量的芝士碎外,仲加入濃厚的芝士湯底添,唔怪得可以拉出芝士絲喔!當雞煲上檯時,師傅已經將雞件煮到半熟,上檯後再焗5-10分鐘就食得!師傅早將雞件切成細細件,肉質本來已經非常嫩,再加上細小吸味,食落含濃郁的芝士味,濃而不鹹!之後,我地轉火鍋湯底打邊爐,店員問我地想加芝士湯定普通雞湯。我地兩個芝士控當然二話不說地選擇芝士湯底,不過就有額外收費約$30。二話不說,我地即刻叫咗碟手切新鮮牛頸脊。師傅係解冰嘅過程非常有心機,一盤牛頸脊完全無冰鮮嘅雪氣,更加唔會拎出黎嘅時候有成攤水嘅情況。牛頸脊食落更加係入口即溶,因為牛嘅脂肪比例分佈得好均勻,牛既味道配合濃濃的芝士湯底,整個味道非常突出。我地仲試咗魚皮餃,皮薄餡靚嘅魚皮餃咬落去果陣,肉汁豐富,真係由舌尖慢慢地流入喉嚨,而且吸收埋湯底嘅精華,真係食到停唔倒口。