2019-05-15
前排,跟朋友去了位於觀塘既倫哥尚品火鍋私房菜;食下雞煲打下邊爐,飲品是自肋形式的。地方很大,也坐滿食客。刺身:一次性既刺身以人頭計算,刺身包括:三文魚,帆立貝,八爪魚,牡丹蝦和北寄貝。刺身同樣地好新鮮,不帶腥臭味。花膠扣鮑魚:一次性提供,鮑魚口感一點也不硬,而且很入味。而花膠也很大片,口感滑口的。蒜蓉粉絲蒸蟶子:同樣一次性提供,蟶子味道很鮮,口感很彈牙;加入左蒜蓉令整個味道更惹味,真的不錯啊!雞煲:雞煲既辣度由客人選擇,我們就揀了BB辣;雞煲需要以人手再炒,當中雞肉很嫩口,而雞煲味道比較重口味。再加入牛栢葉和魷魚一同食用!北海道3.6牛乳豬骨鍋:鍋底不少得兩舊豬骨,可知是真材實料!湯底味道很香滑,焯食品也不會因湯底而蓋過本身既味道。環球海鮮盤:海鮮盤包有多種不同海鮮,當日既海鮮有:蟹,魚,魷魚,象拔蚌,蜆和蝦。每款海鮮也很新鮮,當中有幾種海鮮仲可以任食啊!牛頸脊:牛頸脊厚度剛好,肉質彈牙又多汁;我和朋友也讚不絕口啊!另外,仲有不少配料:魚皮十分脆口又香口,響鈴吸入湯汁很入味;丸類方面,個人十分愛吃爆漿丸,當中所爆出黎既蟹籽很正啊!黑糖冰涼粉:很清涼既甜品,岩晒食完熱氣既食客啊!
黑糖冰涼粉:很清涼既甜品,岩晒食完熱氣既食客啊!