2021-04-15
《香港深水埗·醉藥雞》近期最推介的餐廳之一!一開始係比佢個名吸引,因為好鍾意飲藥材雞湯,所以決定去試吓!醉藥雞仲要主打雞湯米線,米線一定好入味,諗起都流口水🤤晚飯時間需要排隊,大概等咗15分鐘,等待時間可以接受,可以順便睇吓餐牌諗食乜。隔離飯香嘅關係,見到隔離枱叫砂鍋雞湯翅米線我都跟住order左,再叫多碗醉藥雞湯同埋溏心醉蛋。1. 砂鍋雞湯翅 $68: 內心都好掙扎叫唔叫 食魚翅好唔環保 但見到隔離枱果煲咁正受唔住引誘都係order咗 對唔住呀鯊魚🥲飲咗一啖湯,好味都嘩一聲!雞湯加埋魚翅煮到d湯白黃色 米線軟硬度啱啱好,夾埋雞湯真係冇得頂!2. 醉藥雞湯(煮雞酒)$45: 好香藥材味,但雞味冇雞湯翅咁濃郁,料都好多,唔係好肚餓嘅話叫個湯都夠飽3. 溏心醉蛋 $10: 隻蛋$10係有啲貴,但一定要叫!🤩睇蛋黃顏色就知道一定係靚雞蛋,煮到溏心加上藥材紹興酒,超級好食!醉藥雞仲有好多款小食,不過今次冇試,留返下次再試!環境就同普通茶餐廳差唔多啦,唔算特別好坐,不過食物取勝,會再幫襯!
醉藥雞仲有好多款小食,不過今次冇試,留返下次再試!