2023-01-25 1575 浏览
作為喇沙海南雞忠粉,一有新喇沙雞開就會第一時間衝去試~ 今次就去咗炮台山呢間雞少招牌海南雞喇沙:呢度嘅海南雞用嘅係三黃雞,皮薄肉厚,仲要起哂骨,啖啖肉勁好味,佢哋嘅雞肉嫩滑,仲好有雞味,蘸埋佢哋嘅三色醬就更滋味。喇沙湯好香椰香味,但湯頭算係較稀嗰種,辣度較想像嘅辣,入面仲有好多嘅配料,好似有豆卜芽菜雞蛋生菜魚片等,加埋海南雞勁豐富。另外再叫咗個一人餐 ,有招牌海南雞 ,亦都可以轉滷水元蹄/碳燒豬頸肉,我哋呢次轉咗豬頸肉。個餐仲包咗一碗油飯、無味精住家湯 、雞湯白灼時菜、港式熱飲。豬頸肉好有驚喜! 燒得啱啱好,唔會好乾身,有陣陣炭燒香味,蘸埋佢哋嘅秘製酸辣汁,惹味得嚟又開胃,仲可以中和豬頸肉嘅油膩感,而油飯嘅油香好濃,做到油而不膩。住家湯飲得出無落味精,用料亦都好足。用雞湯所煮嘅時菜多添一份雞味。如果都未夠仲可以加錢配一客小食,我哋加多一份泰式香茅魚餅。魚餅香茅味好香,同魚餅好夾,一客有四塊,配埋秘製醬汁一齊食就更好味。龍眼冬瓜茶:清潤解渴,味道清甜,好啱食完油膩嘅嘢飲。

豬頸肉飯

住家湯飲得出無落味精,用料亦都好足。
用雞湯所煮嘅時菜多添一份雞味。

龍眼冬瓜茶:清潤解渴,味道清甜,好啱食完油膩嘅嘢飲。
豬頸肉飯