2015-02-25 1127 浏览
正位於荔枝角工廠區入邊既外灘拾號是我放工會帶朋友來食既新食府,岩岩新開無太多人識,用餐時唔會好似街市咁熱鬧,可以靜靜地同朋友一同食嘢既好地方,全場大約有廿幾張臺,我來果陣坐滿了七成,睇黎滿爆既地方不遠,還是快手食多幾餐先。小人精選四種必食菜式外灘片皮雛鴨 – $169一隻佢地唔會係度直接切啲皮出黎,啲待應會拎出黎畀我地睇下,跟住拎返入廚房切,有好有唔好,食客角度永遠覺得係唔係換左,但衛生上同擺碗上,拎入廚房係方便D既,件數唔算多,但皮脆同埋可能拎入廚房切會細心啲,無咩肥膏(個人係食皮,但不愛吃膏)蟹粉小籠包 - $36唔多形容,總之皮薄餡靚,必食招牌崧子魚 $280原本我地成台都覺得真心有點貴,但最終有嗜魚的人話一定要食,所以叫左。呢條魚等咗大約15分鐘左右到,拎上台有少少滋滋聲,相信係岩炸起,個個二話不說起筷,酸甜度剛好,加上新鮮炸起同魚肉夠嫩,好快清碟。另外都叫咗刀削麵同清炒河蝦仁,都算係水準之作,Overall個量同質量都幾好,值得再來。*鍾意食蟹既可以來,菜單上有近一半都係關於蟹的。
小人精選四種必食菜式
外灘片皮雛鴨 – $169一隻
外灘片皮雛鴨
蟹粉小籠包 - $36
唔多形容,總之皮薄餡靚,必食
蟹粉小籠包
招牌崧子魚 $280
招牌崧子魚
*鍾意食蟹既可以來,菜單上有近一半都係關於蟹的。
2015-02-17
庆祝纪念