記得以前好痛苦咁返觀塘返工,每日最期待就係放飯或者放工約朋友去食好嘢;觀塘有一間西餐一直都令我印象難忘,除咗性價比高,佢嘅甜品更加係非常出色!而呢間餐廳近日就喺紅磡一間酒店開咗分店,跟住假期我同咗男朋友過嚟試, 因為佢經常聽我講話好食,令到佢食指大動🙈相比觀塘,紅磡呢一間moreish & malt位喺酒店裏面,感覺格外高級,更加浪漫;員工大部分都係以英文為母語,整體感覺彷如置身中環高級餐廳, 當然佢嘅菜式價格依然係非常親民,但係質素絕對唔馬虎。. Tomato frocaccia 麵包係入咗時呈上,微暖,香口👍.Salmon Kale Salad &$118平時食開嘅前菜沙律都係以一堆菜奉上,如果個沙律有啲肉,最多只會喺裏面有一兩粒,而呢個沙律除咗普通嘅沙律菜,仲加入咗羽衣甘藍;三文魚唔係原條放,佢分散係每一個角落,份量唔少,沙律醬個醬汁微酸,感覺令人開胃;平時食羽衣甘藍會驚有草青味,而呢度就做到可以清爽之餘容易入口👍. Snacks Platter $168小食拼盤有三款食物,每款有兩件,啱曬啲唔大食又想試多啲唔同種類嘅客人;有水牛雞翼,魚子醬配法包同埋炸魷魚圈。水牛雞翼香濃微辣,

Tomato frocaccia
麵包係入咗時呈上,微暖,香口👍
Salmon Kale Salad &$118
Snacks Platter $168
小食拼盤有三款食物,每款有兩件,啱曬啲唔大食又想試多啲唔同種類嘅客人;有水牛雞翼,魚子醬配法包同埋炸魷魚圈。水牛雞翼香濃微辣,經過油炸但係雞翼肉質唔會dry,配埋佢嘅酸酸哋嘅酸忌廉,叫多幾份都食得曬🤤
Ox tail Ragu with Shell Pasta $128
第一次真正食到貝殼粉係能夠充分吸收意粉醬,呢個牛尾配蜆殼粉,牛尾入口即溶,相當軟腍,醬汁唔會太多,唔似浸過意粉,亦都唔會太少汁,好似乾拌意粉。 如此花心機嘅菜式都只不過係128蚊,值得推介😍
Tofu cheese cake $68
店員強烈推介我哋食埋豆腐芝士蛋糕,其實我哋已經有八成飽,好彩蛋糕唔係好大件,豆腐味超濃。加入咗豆腐嘅芝士蛋糕比一般嘅芝士蛋糕更加香滑,但係豆腐唔會搶咗忌廉芝士本身嘅味道,兩者取得平衡,配上一啲生果做裝飾,別有一番清新感。
美食配美酒或者飲品係一個不變嘅定律,難得環境舒適,心情放鬆,我同男朋友每人點咗一款嘢飲,Stella$60同strawberry and Mango$30,談談心,好耐都冇試過嗰一個咁舒服嘅夜晚❤️