2016-02-16 345 浏览
富田和食亭位於藍田啟田商場,位置係商場的角落中,附近都有幾間食店,但富田就比較多人,我今日剛巧到附近工作,放工後就約係附近住既同事去食了,若不是同事帶路,我完全唔知有間日式放題,簡直係隱藏的驚喜。 環境~舒服清潔 店內坐位闊落,也有卡位,放題位置都好重要,啲坐位唔好坐真係會影響食慾。食品~多選擇單餐紙印得幾靚,整整齊齊的,剔得舒服。食物種類好多,仲有火鍋,係一人一鍋那種!刺身~新鮮!三文魚,油甘魚都好鮮甜欣賞佢地逐隻蝦清晒蝦腸的,非常細心巨型加大碼size海膽三文魚手卷~上枱時真係個心離一離,因為真係好大舊,當然三文魚和海膽也是重量級的! 海膽出奇地鮮味,但以放題來說,真係唔敢食晒,怕食唔落其他野!!壽司~不過不失風頭已經被巨型海膽手卷蓋過去!炸物~金堆榴槤日式雙皮奶喜歡榴槤的必試,日式雙皮奶就似炸鮮奶,兩款係最特別的! 蟹粥~甜又有蟹肉蟹粥係我最愛,凍凍地食了刺身後,要食返熱野暖下胃,休息一會係為了繼續食! 蟹粥有粒粒粟米,兜仔細細都有半隻肉蟹,我自己將肉拆絲混入粥內,感覺好溫暖~海蜆面鼔湯蜆肉很多,豆腐滑,點了這湯我就放棄了清酒煮蜆...清酒~清酒任點! 細細瓶的上,香甜可口!甜品

環境~舒服清潔

食品~多選擇
單餐紙印得幾靚,整整齊齊的,剔得舒服。
食物種類好多,仲有火鍋,係一人一鍋那種!

刺身~新鮮!
三文魚,油甘魚都好鮮甜
欣賞佢地逐隻蝦清晒蝦腸的,非常細心
巨型加大碼size海膽三文魚手卷~

壽司~不過不失

風頭已經被巨型海膽手卷蓋過去!
炸物~金堆榴槤
日式雙皮奶
喜歡榴槤的必試,日式雙皮奶就似炸鮮奶,兩款係最特別的!

蟹粥~甜又有蟹肉

~海蜆面鼔湯
蜆肉很多,豆腐滑,點了這湯我就放棄了清酒煮蜆...

清酒~

清酒任點! 細細瓶的上,香甜可口!
甜品~
雪櫃內有牛奶公司雪條自取,我就揀了百福豆腐花,迷你size!

環顧四周,很多一家大細三代同堂嚟食,老人家食火鍋,年青人食刺身,很有家庭感覺的小店,食物款式,質素都高,價錢又算抵食,對附近居民來說,真係一個幾好既選擇,慳咗全家人的交通費,食完又可以回家休息。真好!!

2016-02-13