最近呢幾年,香港開左好幾間唔同字號既流水燒蝦任食燒烤餐廳,但我自己工作忙一直冇機會去試一下。前日終於約左個同我一樣仲未追上潮流既朋友,去左呢間號稱全港最正宗既任食燒蝦專門店「笑哈哈燒蝦蝦」試試真偽。餐廳位於一樓,如果沒有這個掛在外牆的招牌,即使在樓下經過也很容易錯過入口,而且因為落樓下既入口比起隔離大廈既入口實在太細,又唔顯眼,只有一條窄樓梯,連一個較為正規的小小大堂都無。咁其實流水燒蝦任食燒烤呢種形式經營既任食烤蝦餐廳源自泰國,係當地都甚受歡迎架,估唔到係香港都開始流行起黎餐廳環境方面:大家見到餐廳入面四圍牆身都係有D水槽養住D蝦,非常生猛,經常見到係度游水,保證新鮮,客人可以放心唔會食到死蝦病蝦啦 ! 呢個俾客人親自捉泰國既大頭蝦同親自燒黎食既體驗,感覺新穎又好玩 !煮食用具方面:烤爐設計很土炮,只是一個支架、一個底盤、一組發熱線、上面加一塊不鏽鋼烤架。安全性唔知有無問題,由於四邊無遮擋,熱力四周散發,客人要小心燙傷 ! 如果再烤其他海鮮就發覺烤爐實在太過細小。每次只剛好足夠放上四人分量海鮮或串燒。好彩烤爐夠熱,每次唔洗烤太耐。食物方面:食物區全部佈置係收銀兩旁。除左主打既水槽活蝦

餐廳環境方面:

煮食用具方面:

食物方面:
食物區全部佈置係收銀兩旁。除左主打既水槽活蝦,其他海鮮選擇都好多,包括新鮮大連鮑魚、沙蜆、本地帶子、細隻扇貝、蠔、東風螺,原條燒魚都有兩款,分別係黃𩶘䱽及白𩶘。即食食物包括炒飯﹑炒青豆﹑炸雞塊,無咩特別就唔講咁多啦......
海鮮以外,仲有其他多款串燒丸類、肉食及絕大部份香港人至愛既燒雞翼,仲要唔係平時食開細細食果款而係有手臂長既雞翼呀 !
燒烤當然唔少得既蔬菜都有,款式同樣都好多既。每枱客人會附送有一小盤蒜蓉蝦及一串鱔球,用秘製醬料醃製過既鱔球大大串、又厚肉;烤至鱔皮金黃香脆,鱔肉果一面少少焦香,咬落去魚油豐富、鱔肉爽甜,新鮮鱔肉果然非常美味。經常去街市買餸就會知道,新鮮鱔價錢越來越貴,所以每人只有一串,唔可以任食。呢一串鱔球算係加分位。

飲品方面:
汽水、綠茶任飲之外,仲有3款唔同既手工啤酒俾客人選擇,小編我就最中意飲蘋果有汽啤酒,酸酸地幾開胃 !
當然想飲湯既話都可以考慮一下飲用鮮蝦煲既湯同西洋菜湯~

甜品方面:
任食既本地品牌杯裝雪糕同雪條都可以見到,仲有好多款預先整好既糕點供客人選擇。

總結:
以任飮任食黎講,食物款式選擇實在相當多,似乎冇得挑剔。海鮮質素又真係幾好,整體都夠新鮮既;串燒肉類就麻麻地。
餐廳細心咁安排左一個膠桶,方便客人將食完海鮮的蝦殼鮑魚殼等等丟棄,而且更換頻繁,又係一個加分位。用餐環境寬敞,食得好舒服 !
第一次既體驗唔錯,我日後係一定會再翻刷既 !

BTW,晚餐限時每節兩個半鐘頭,由入座起計,但其實我同朋友食過左時都無人趕既,好正
2021-12-17