2023-01-11 523 浏览
平時都有經過k11,所以諗住夜晚去睇演唱會,就近近地去k11搵野食,因為早到咗又見唔太肚餓就四周行咗一陣間,咁樣先比我發現咗依一家隱藏係一間店舖入面嘅日式餐廳裝修風格都係日式那種暖木風格,令人感覺都係舒服,座位間距正常 唔會太過迫夾睇佢個名都知佢主打食日式米飯,不過除咗米飯之外,仲有不少串燒等佐酒小食,但因為是晚餐,所以最後都係決定點主食就算炭烤北海道帶子.醬油虎蝦.奶油大啡菇蛋包飯$188 (包一杯指定特飲)依個係一月精選套餐,所以有包一杯特飲,見佢好似好多野食咁,所以就決定叫佢試試。一上枱滿滿嘅一碟,真係唔食得都睇得,而且佢仲唔係得個樣,係真係好食,單單佢啲配菜已經食到有用心機,因為蓮藕和薯仔有輕微煎香過,再配上咖喱汁一齊食,簡直一絕!而醬油虎蝦嘅量也絕對不會馬虎,都有四隻,而且都已經脫好殼,唔需要再另外費心,直接一啖食落去,滿滿都是肉超級適合我這些懶人,而且肉質彈牙,絕對唔會食到冰鮮蝦那種淋身嘅質感。但帶子嘅份量相對比較少,只有兩隻,但都係新鮮食材,輕微煎香,肉質比較厚身,相比之下我鐘意食虎蝦多啲而且佢嗰咖喱汁,唔係一般平常食到日式那種甜甜地嘅咖喱,而係帶少少辣味,但又唔會過辣,

炭烤北海道帶子.醬油虎蝦.奶油大啡菇蛋包飯
$188 (包一杯指定特飲)

而且佢嗰咖喱汁,唔係一般平常食到日式那種甜甜地嘅咖喱,而係帶少少辣味,但又唔會過辣,有啲似港式茶餐廳嘅咖喱比較重口味少少,如果係鐘意食日式咖喱嘅人未必會鐘意,但係我反而覺得幾好食,配飯一流!

一月精選套餐包咗一杯特飲,一開始要先攪勻底下嘅糖漿先,如果唔係會比較淡味,攪勻之後會飲到近似波子汽水嘅味道,味道唔算特別,都唔係我鐘意飲嘅味道,所以全部都比同行人士飲,另外底下配有少少生果,不過就好明顯係罐頭水果,所以感覺唔需要特別為咗杯特飲一定要叫精選套餐

烤特上牛腰柳肉・旋風炒蛋・野菜 $138

因為剛才那個已經選擇了咖喱汁,想試多一個口味,所以依個選擇了奶油蘑菇汁,不過相比剛才那個蛋包飯,肉嘅數量反而少好多嘅感覺,同埋唔知係唔係因為奶油蘑菇汁嘅顏色冇咖喱汁咁深,所以反而望到佢冇剛才那個蛋包飯咁吸引,另外佢比起咖喱汁來說更加淡味,但絕對唔係唔好食,只不過係因為我哋先試咗咖喱再試佢就有少少令佢失色咗。

佢係那種西式餐廳很常見嘅奶油蘑菇汁,不過冇咁膩,所以就算是配飯食都可以食很多。味道方面其實幾濃味,只不過因為我先食咖喱汁,讓咖喱汁嘅重味掩蓋過奶油蘑菇汁本身嘅味道。牛腰柳肉都屬於那種肉味比較重,唔係好重油分嘅位置,但係都叫肉質柔嫩,唔會有好多筋膜,唔需要咀嚼太耐,但就略嫌份量有啲少。

如果經過開,可以一試,但又未去到要特意過嚟。

以上均是我個人觀感,每個人嘅觀感都不同,所以如有不喜,敬請見諒