2019-06-02
係鴨寮街行下,見到依間隱藏的店鋪,發現有樣叫做米苔目的食物,聽都未聽過,從未接觸過的食物,睇店鋪介紹先知係台灣米食之一,而老闆由細食米苔目大,咁新奇有趣,俾佢吸引左。米苔目-牛肉、雞肉、粟米豬肉餃睇簡介米苔目本身只係少少肉碎,但現在為迎合香港口味,有其他餸選擇,就像所有香港人都愛吃的米線一樣。米苔目原來細細條,要形容就飲瀨粉+狗仔粉,細細粒但又彈牙爽滑,豬骨清湯又十分鮮美,真係唔錯,餸方面餃子感覺是自己人手包,因為好足料,出面機整的,不會這樣,牛肉和雞肉都穩陣好食,但我食緊才發現有鴨肉,失策了,明明店有推薦,但忘記了。Q彈豆腐個人很喜歡這款Q彈豆腐,有一點椒鹽配味,但不搶本身的豆味,外皮少少脆,有點似齋雞,但內在像魚片頭的彈軟。瑤柱蟹肉碗仔翅+芒果仙草特飲蟹肉就像雪花係碗仔翅面,大大碗望落配料好似唔多,但其實都足夠每啖都食到料,而且瑤柱同蟹肉再增加多一份鮮味,最近芒果特飲,雖然隻杯好港式,但入面仍然係台灣的味道。
米苔目-牛肉、雞肉、粟米豬肉餃
Q彈豆腐
瑤柱蟹肉碗仔翅+芒果仙草特飲