2018-06-30
朋友話觀塘佢最喜歡到海潮食堂,原因係蔥花蛋治同老板好好人。我同另一個朋友於是都去試試。裡面環境一般,因為始終係工業區既飯堂,唯有坐迫一點。我呢杯菜蜜煲薑,真係好薑,好足料個老板成日推介人飲咖啡可樂,我想像唔到個味係點,覺得會肚痛,但有機會都想試下呢個就係朋友推薦既蔥花蛋治,熱辣辣,無論蛋定塊多士都整得好好,正呢個真係有驚喜,好特別既麻辣炒公仔面,有蒜蓉干煎豬排同炸墨丸,粒炸墨丸好正,麻辣做得好好,少少辣好香 牛腩蝦條煎米粉,呢個睇個樣都唔知係咩,只見人人都叫呢個,咁我地都叫來試下,因為第一次見呢種野食。牛腩蚊得好入味同林,牛腩汁配個煎米粉,食落幾夾,米粉都煎得好脆,有時越南野都有呢種煎米粉,但呢個加蛋煎,有蛋香,不錯整體,係一間有特色,有誠意既小店,當日平日午飯時間,都坐滿人,因為店細,有唔少人買外賣。係觀塘打工仔午飯既好地方,但夏天就最好外賣拎走
裡面環境一般,因為始終係工業區既飯堂,唯有坐迫一點。
我呢杯菜蜜煲薑,真係好薑,好足料