2018-02-21 415 浏览
2017年既最後一日,無論呢一年過得好定係唔係,都總希望為自己劃上一個最完美既句號。本身有planning想去日本倒數,但奈何自己太懶,遲遲未有下定主意去買機票訂酒店,到立定主意既時候大部份酒店都已經fully book,或者要加很大既premium,最後決定留港消費,對自己好一點,吃好一點。千揀萬選,最後決定佐食呢間朋友介紹既隱世日本餐廳。說它是隱世,絕對夠哂貼切,因為餐廳並非位於大街鬧市,反而選址一條燈光比較間既內街,serve 既客人也應該是以熟客為主。餐廳內的裝潢也很低調,讓我有「劉備三顧草蘆」個「草蘆」之感,令人覺得格外受到重視。餐牌夠簡潔直接,售賣既只有獨沽一味 - omakase,就是由廚師發辦,揀選最靚最正既食材俾客人食。除了晚餐,原來這裡的午餐價錢也十分平民,最平既親子丼,$120已經有交易。用膳之前先來一杯抺茶係最 standard 既,而呢一杯抺茶既standard就絕對夠高,抺茶好濃好香,感覺就是在宇治市用$80-$100才能享受到一杯的質素,令我忍唔住都多喝了數杯。料理全程由日本師傅主理,師傅會說少少少少,好少既廣東話,而且講完會臉紅,好好笑。先付首先來到既有

千揀萬選,最後決定佐食呢間朋友介紹既隱世日本餐廳。

先付

首先來到既有日本蘿蔔 (蕪),日本海參,粒貝,同埋海參。

海參帶酸,最後先食。

刺身

刺身既賣相夠哂吸引,因為七彩繽紛,看見也讓人愉快。

刺身有6款,包括牡丹蝦、蛋黃醬赤貝裙邊、拖羅、赤身、日本石班 、同埋鰤魚。

其中比較特別既係蛋黃醬赤貝裙邊,蛋黃醬用上日本鮮蛋去製作,所以食落蛋味特別香特別濃,而日本石班又名「九繪」,佢被礐為「夢幻之魚」,因為入貨好貴既緣故,所以在香港真係比較難食到,佢就配上莓醬 ,酸酸地特別開胃。

燒之物

用上燒BB喜之次,喜之次我之前都有食過,佢既肉質嫩滑度,真係令人一試難忘,而廚師把成絛魚都燒得焦香,基本上連骨都帶有魚既鮮甜味,好正。

一品料理

一品料理有石班魚鮫 + 蕪 ,蕪 係蘿蔔口感,而石班魚鮫既肉就比較挺身,用汁煮比較甜。

吃完一品料理後,廚師為我們預備漬物,我便知道要準備迎接壽司了。

海𩶘壽司

配上白板昆布,廚師亦都已經為我們調味加上芥末無需再添加任何醬料,已經好夠味,食落去好爽甜,魚味唔算特別突出,但係就夠哂新鮮。

竹簽魚

竹簽魚平時比較少食到,上面曬有烏魚子,食落軟綿綿,口感鮮甜。

剝皮魚 連魚肝

剝皮魚有食過,但係加入剝皮魚既魚肝呢個idea就真係第一次試到,佢令到食個口感更有層次,帶點鮮甜味。

廚師另外加上茗荷碎,食落魚肉比較挺身彈牙。

三文魚子壽司

師傅先用火爐將紫菜燒脆,呢個做法在現今真係比較難見到,也令我們對餐廳的好感更加深。

廚師再放上自己醃制既三文魚子,食落比平時食既三文魚子咸少少,但魚油香更濃。

左口魚壽司

廚師曬上柚子胡椒,食落酸酸地更能帶出壽司的鮮味,魚肉很挺身,食落多汁鮮甜。

吞拿魚蓉壽司

吞拿魚蓉 加上香蔥,煙燻蘿蔔和芝麻,煙燻蘿蔔食落有d似中式既菜圃,爽爽地口感一流。

拖羅壽司

十分肥美既拖羅,入口即溶,不帶一絲既魚根,魚油極多,食落滿足感爆燈。

北海道海膽壽司

最後一件既壽司,亦都係最期待既海膽壽司,食落真係超級鮮甜,凍凍地既質感,十分飽滿既海膽放入口中,幸福度滿分。

吃完壽司後,看見廚師有一個擺設,原來呢個係佢地既tradition,當時間過了12:00,踏入新既一年,佢地就會進行儀式,夠哂傳統。

長壽麵

係除夕夜獨家才有既,因為呢個係日本既傳統,食完長壽麵,寓意事事都順順利利,所以一定要食到乾乾淨淨,一條都唔淨。

湯物

食完麵後,店員再為我們拿到一碗暖湯,在這個天氣喝一碗暖湯,格外感受到那一份溫暖。

梅酒啫喱

最後既甜品係梅酒啫喱,佢地用既梅酒夠哂濃,啫喱在口中慢慢溶化,感覺就真係在喝一杯梅酒一樣,讓人帶一點醉意,準備迎接新一年。

吃完這頓晚餐後,我也急不及待要趕去迎接倒數了,豪無疑問。

這間餐廳的性價比真係好高,這個食物質素和體驗即使索價$2000,也絕對合理,我絕對會把它推介給朋友,也大家也能來體驗日式的omakase款待。
2017-12-31