禮拜六好友約食飯,帶我黎左呢間隱世cafe。原本兩個人開餐,突然收到即興來電,有夜約再去匯合一棚人唱k,所以點左個西冷扒、兩個小食同飲品,邊食邊等。前菜點左忌廉磨菇湯紐西蘭西冷牛扒呢個超厚切牛扒煎得夠金黃,點左8成熟鎖住到肉汁而肉又唔太乾身既程度剛好。紐西蘭西冷牛扒配燒汁都幾大塊同幾厚身,肉質非常鬆軟嫩滑,肉味亦好香濃。西冷扒邊位帶少少脂肪部位,望落去油花分佈頗均勻,煎出黎帶油脂香令肉味好出好香濃,咬落去肉質軟腍,入口即溶帶嚼勁,少少豐腴既油脂係口裡面化開連帶濃濃既牛肉味,口感豐盈,真心好食呢到食到咁厚切又大塊既西冷扒堅抵,普遍café一塊扒絕對唔止呢個價。 芝士焗有機大烤菇:邪惡原隻芝士焗,有拳頭大細咁上下大隻,側面幾厚切下。大啡菇肉身幾肥厚,混和芝士烤焗完,誘發出好香濃既菇芝香。芝士加洋蔥一齊焗,菇和芝士混為一體,既濃郁菇味滲出黎。一刀落去,肉質都幾厚切,所以爆汁流心好多汁慢慢滲出黎,好果直接成隻咬應該會有爆汁效果,配左煙肉洋蔥再鋪上芝士一齊烤,係真正既芝士菇bee,正避風塘BB雞搥 :  一籃子有五隻,食得出係即炸既熱辣辣,雞搥有醃過,而面頭灑滿左炸蒜,香料味道停留係皮面幾香,炸
禮拜六好友約食飯,帶我黎左呢間隱世cafe。

前菜點左忌廉磨菇湯

紐西蘭西冷牛扒

芝士焗有機大烤菇:
避風塘BB雞搥 :
一籃子有五隻,食得出係即炸既熱辣辣,雞搥有醃過,而面頭灑滿左炸蒜,香料味道停留係皮面幾香,炸到很脆且香口。
成隻中翼都係金黃色,外面脆卜卜帶點脆口,內裡炸得唔乾身,炸得碞碞好,無果種油瀝味或炸到乾爭爭既質感,仲保留到肉汁&雞肉頗滑,味道帶點微辣,香口得黎幾惹味
食物好味道,坐得舒適,好碞同朋友黎食野閒談傾計。食完野侍應唔會催迫客人走人,食客食完野都仲可以坐食度繼續悠閒吹水,或者去架上扲消閒物玩,我倆玩到差唔多夠鐘開局唱k先走人。

非常回味既一餐,食飽飽埋兩個都加埋價錢都好抵食又好味,會回頭再光顧
2018-05-04