2017-11-01 392 浏览
今日同朋友喺筲箕湾食晚饭,两条麻甩佬都想食啲镬气小炒,上网揾到呢间祥囍煲仔小厨喺天悦隔离嘅一条巷仔入面,如果唔系住呢头都要揾一阵本来都想食啲小炒就算,但系见到有羊腩煲就敌不过诱惑怀旧炸大肠大肠洗得干净无异味,炸得香脆可口,配上甜酸酱同菠萝,属推介之作,如果大肠可以肥啲就仲正蒜蓉油麦菜为免两个麻甩佬食肉唔食菜,一开始就叫定个菜,唔会太油,冇煮过熟够爽脆,但始终都系一碟炒菜,如果话好食到飞天就真系呃你避风塘炒蟹炸完大肠都唔够热气,仲要食个避风塘炒蟹,只蟹一食就知道系新鲜肉蟹,先走油再同配料快炒,蒜粒辣椒干身香口,惹味得嚟唔会遮咗蟹肉嘅鲜味,又香又辣,啱晒重口味的我地羊腩煲两个人叫中size $188,一上枱都吓亲,因为真系好大煲,羊腩系连皮带骨,肥瘦适中,分量极多。其他地方嘅羊腩煲一人食两三旧就食完,呢度厨房俾羊腩真系唔手软。而汤底加咗甘蔗,清甜唔会燥羊腩煲仲跟一碟菜,竟然系豆苗,真系惊喜中嘅惊喜呢度嘅嘢食份量真心多,尤其是羊腩煲,真系食极都食唔完,如果天气再冻啲嚟食就真系无得顶,下次要试埋佢啲煲仔饭

喺天悦隔离嘅一条巷仔入面,如果唔系住呢头都要揾一阵

本来都想食啲小炒就算,但系见到有羊腩煲就敌不过诱惑

羊腩煲
而汤底加咗甘蔗,清甜唔会燥

羊腩煲仲跟一碟菜,竟然系豆苗,真系惊喜中嘅惊喜

2017-11-01
用餐时段