2022-11-06
一直都在睇開 #米線關注組 ,米線絕對係唔少人既comfort food,一星期總會想食一至兩次熱辣辣嘅米線,除咗連鎖米線之外,城中多間熱門米線都各有捧場客貴緣小鍋米線係紅磡祟潔街人氣米線店,區外較少人認識,但有唔少街坊好評,個人認為大件夾抵食,每款配料都非常豐富,很多都是自家製,非預製成品。米線湯底選擇夠多,有5款揀,酸辣、麻辣、仲有蕃茄湯、豬骨、青花椒($29-$34),配料當中以秘製腩肉最出名,配以超多的份量,非常大方,配料種類豐富到絕對會令人有選擇困難,值得一訪心水配料如下💡($8-$10)雪花雞絲,估唔到呢度都有雪花雞絲,幼細的雞絲吸滿湯汁,口感綿滑,好似座山咁高好滿足秘製腩肉及豬軟骨一樣出色,軟稔入味,豬軟骨更是入口即溶,經過上湯鹵煮,味道層次應很豐富冬菇皇炆得好入味,勁厚肉,份量一啲都唔少,唔怪之得差唔多人人都點螺旋藻爽口又清甜,而且外面少有滷水豬腸高質,最緊要係入味夠淋辣度可自由選擇,細至BB辣大至勁辣,任君選擇湯式方面,大推蕃茄湯👍Juicy又清新味鮮,酸辣湯酸同辣嘅比例啱啱好,麻香層次突出,湯底係用上大量豬骨熬製而成,整體嚟講非常啱我哋嘅口味!小食不可以錯過蒜泥白肉
心水配料如下💡($8-$10)
螺旋藻爽口又清甜,而且外面少有
滷水豬腸高質,最緊要係入味夠淋
辣度可自由選擇,細至BB辣大至勁辣,任君選擇
小食不可以錯過蒜泥白肉,小小重口味,腩肉薄切半肥瘦啱哂
—————————————————
貴緣小鍋米線 (紅磡)
紅磡崇潔街20號地舖
—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodgasm #seafood #紅磡美食 #相機食先 #米線控
___
🥇Follow @eathkgirls