2020-02-05
係太子酒吧街附近行下,睇下有咩好食,行到街頭,見到個粒牌指住條後卷,行入去望下,真係有間小店隱藏係到,打開門看看,店面不大,大約只能坐10人到,而且大多數是吧枱,真係俾我一種係日本,深夜係小行才會見到的居酒屋小店。坐低睇下有咩食,主要都係串燒為主,酒類以為得幾款,但店員介紹,其實係太多酒款,所以需要時再有駐場喇酒師介紹,食咩串燒配咩酒每,店員話大約2個月都會轉下酒款。精選沙律今次的沙律都會不同,今日係36個月黑毛豬Parma Ham,只要火腿夠品質,其實點食都好食煙燻宮崎腸今日的廚師推介之一,皮脆脆地的感覺,但又唔太咸鹽燒雞肉串直頭招牌菜之一,全店用的雞肉都是日本德島縣阿波尾雞,只需要簡單的鹽調味,已經回味無窮雞頸肉都係今日廚師推介,不是很多地方有雞頸肉食,它肉與彈牙嫩滑,而且雞味濃,我幾喜歡白鱔肉質彈牙飽滿的白鱔,我都係第一次串燒形式食,沒有太多調味,所以帶出魚味香濃燒汁和牛柳粒+味噌黑毛豚肉五花腩簡單常常食到的種類,和牛粒軟糯,牛味好香,而五花腩豬油味都好香,食一粒而且想送酒青葡萄豚肉卷比較有趣的豚肉卷,因為平時較多食到是車厘茄卷,葡萄輕輕的水果甜帶動豬肉的油脂味,真的不錯雞尾最後
精選沙律
煙燻宮崎腸
今日的廚師推介之一,皮脆脆地的感覺,但又唔太咸
鹽燒雞肉串
雞頸肉
白鱔
燒汁和牛柳粒+味噌黑毛豚肉五花腩
青葡萄豚肉卷
雞尾
最後是我第一次食的部份雞尾,其實感覺味道和雞皮差不多,不過口感再飽滿一點