2018-10-18
今日試下行到最遠睇下有咩食,除此之外順便計埋係限定時間之內可唔可以準時返到公司。北上至炮台山前嘅一個轉彎位為界。指定動作:開OP睇下有冇餐廳先。睇中呢間燒味茶餐廳,係咁依GOOGLE下,好似唔錯喎,又隱世又荔枝柴煙熏燒鵝。路程都算遠,由公司行過去都要15分鐘。轉個彎,上個斜路。由於冇招牌,其實都幾唔顯眼,隔離又車房又花店,平時行過都未必知。睇一睇個餐牌,正常茶記野。但呢個黯然銷魂飯擺明就係叫人食佢啦。落單:黯然銷魂飯+油菜+凍檸茶+例湯油菜極速上抬,蠔油生菜,分開上係好事,否則碟菜就咸到腎虧。唔係特別新鮮,正常嘢。唔洗3分鐘,碟飯就上抬。賣相都係一般茶記嘅擺位。厚切叉燒,望落都有肥有瘦 ( 冇特別叫半肥瘦 ) 。蜜糖味唔係其他茶記嘅死甜,適中嘅蜜糖味冇搶晒叉燒嘅肉味同燒過嘅香味,叉燒嘅調味都過咸,兩者中和,相得益彰。厚切叉燒口感一流,份量都唔少,食肉獸岩晒。
肉質依然嫩滑,即使全瘦都完全唔覺得嚡。煎雙蛋望落好似熟咗啲,不過爆開都仲有蛋汁流出,但點都稱不得上太陽蛋。撘單個條菜心,簡直失敗,晒咗碟叉燒。唔知擺得耐定點,腥嘅。例湯:眼見有節瓜陳皮其他唔知,但飲得出唔係超級味精湯。凍檸茶:應該
北上至炮台山前嘅一個轉彎位為界。
指定動作:開OP睇下有冇餐廳先。
路程都算遠,由公司行過去都要15分鐘。
轉個彎,上個斜路。
睇一睇個餐牌,正常茶記野。
但呢個黯然銷魂飯擺明就係叫人食佢啦。
落單:黯然銷魂飯+油菜+凍檸茶+例湯
油菜極速上抬,蠔油生菜,分開上係好事,否則碟菜就咸到腎虧。
唔係特別新鮮,正常嘢。
唔洗3分鐘,碟飯就上抬。
賣相都係一般茶記嘅擺位。
厚切叉燒,望落都有肥有瘦 ( 冇特別叫半肥瘦 ) 。
蜜糖味唔係其他茶記嘅死甜,
厚切叉燒口感一流,份量都唔少,食肉獸岩晒。 肉質依然嫩滑,即使全瘦都完全唔覺得嚡。
撘單個條菜心,簡直失敗,晒咗碟叉燒。
唔知擺得耐定點,腥嘅。
例湯:眼見有節瓜陳皮其他唔知,但飲得出唔係超級味精湯。
凍檸茶:應該係用返燒叉燒嘅蜜糖,因為冇叫少甜都唔覺得飲緊糖水。
總結:64蚊埋單有咁嘅質素仲想點?貴多十蚊都低食啦。
環境乾淨企理,上菜又快。
雖然路遠,但值得。