2020-11-27
聽聞荃灣有間隱世居酒屋,期待已久今晚終於可以嚟試吓質素。居酒屋以大量燈籠為裝飾,門口樓底都幾高,後來才知道原來2樓都可以坐,仲可以包場添。餐牌選擇都多,不過總覺得嚟居酒屋要食下串燒先似樣,所以叫了幾款試吓呢度嘅手勢。雞軟骨($22)有嚼頭!白鱔串燒( $49 )厚肉,有少少骨但不影響味道!好食!番薯串燒( $19 )一串五粒,一口一粒,不過不失。一口和牛串燒( $35 )堅好食!一串都有好幾舊,保持到肉汁!話說黎到居酒屋我哋都想叫條魚嚟食,其實見到佢有個虎河豚套餐都好想叫,無奈要預先一日order,剩下幾款選擇完全冇頭緒,店員耐心為我哋推介,喺刺身和燒魚之間:最後我哋揀咗燒,店員就推介燒深海目抜($488 ),一於照跟!估唔到相當大條,而且燒得好唔錯,魚肉好多而且實淨彈牙,不過呢款魚始終魚味唔算好濃,所以點埋附送嘅醬汁會更加好味。能夠原條魚咁食,感覺很幸福呢。最後還有個蒲燒鰻魚鐵板飯( $98 ),鐵板熱辣辣上枱,店員提醒要把握時間快炒,以免癡底,連同好多蔥、粟米和七味粉等等,當然加上重點係鰻魚啦,味道唔錯呢!
雞軟骨($22)有嚼頭!
白鱔串燒( $49 )厚肉,有少少骨但不影響味道!好食!
番薯串燒( $19 )一串五粒,一口一粒,不過不失。