AmbroseLui
AmbroseLui
2022-07-06
關注
🚩油麻地

喺油麻地好細型嘅大廈入面 竟然有間裝修精緻到以為去咗 fine dining 嘅小店
仲要有提供非常罕有嘅布袋牛柳 即刻book枱😍(女朋友表示係我睇中的🌝)
—————————————————————————
男友評價🌚:

Dinner Set $298/person

✨Starter
🐮🦴香烤牛骨髓配意式香草甜淑多士
因為我哋兩個都揀咗牛骨髓 份量比得幾好 都幾大嚿👍🏻
當然食牛骨髓仲會配埋多士啦 雖然塊多士仲暖暖地 但係就烘得唔夠香脆🥹
牛骨髓處理得幾好 非常香口 呈啫喱狀態 比就咁牛油多士更濃郁 入口油脂咁爆燈😋但就唔會好似肥膏咁肥膩 咁樣嘅配搭好好食😝

✨Soup
🦞法式龍蝦湯
之後嚟嘅係龍蝦湯 應該喺處理龍蝦頭嗰陣做得幾好 冇甘苦味呢個係好多餐廳常見嘅毛病🤓
但依度入口順滑濃郁嘅龍蝦味 仲有少少蝦味添😍
冇其他多餘嘅 就咁做一碗濃郁嘅龍蝦湯已經非常足夠配搭 雖然冇比到龍蝦肉 但呢個價錢係講絕對收貨👍🏿

🥘🎃乾貝南瓜濃湯
(女朋友要係度插嘴了🌝)
而我嗰碗就係南瓜濃湯 老實講西餐其實都會成日遇到南瓜湯嘅配搭 亦都唔係間間好飲🤪
依間一飲就覺得好creamy 好濃郁嘅南瓜味 甜甜地飲完覺得好開胃😙
而且佢同其他嘅南瓜湯最唔同之處係加左乾貝係上面 令到口感更多層次 更加香口😊

✨Snack
🦢香煎鵝肝配多士 $88
面頭仲有少少魚子醬增加鹹香 鵝肝超級厚 入口香濃肥美 😍
底下仲有d黑醋汁解膩 但係小弟就覺得就算唔俾黑醋汁都唔會覺得好肥膩 反而太多黑醋汁有少少蓋過左原本個味
肥美嘅鵝肝配搭多士已經足夠👍🏻😋

✨Main Course
🐮🦪布袋牛柳 配自家製燒肉汁
小弟叫咗喺坊間好少見嘅 布袋牛柳 一上枱已經聞到好香嘅烤焗味😍
呢個嗰份量非常足夠男士門 大大嚿原條牛柳入面呈粉嫩嘅medium 仲塞咗好多蠔仔 呢個口感配搭非常新奇😝
牛柳都算軟嫩 唔會話非常爽滑一咬就開 有少少咬口 但係關鍵就係呢點 一路咬就會感覺到入面啲肉汁同埋輕微嘅肉味慢慢咁散出嚟 配搭埋入面香濃嘅蠔仔味 成個口感係非常之搭配🥰(連我女朋友唔食蠔嘅都覺得幾好食)
呢樣係嚟呢度一定要試呢一度傳統英式手工菜😻

🐮🍴特色牛扒 配精選海鹽
到女朋友份主菜 基於我並冇問到職員係咩部位 照我估計呢份牛扒應該比較類近bavette或者hanging tender🤤
肉質係意想不到咁柔軟 一咬就開 唔知仲以為佢係dry aged😍雖然冇布袋牛柳咁特別 但係就咁煎香塊扒 除咗肉質柔嫩 仲要帶有少少牛味同烤香味 淨係咁樣已經好滿足😙

✨Dessert
🍰開心果伯爵茶蛋糕
好少有地套餐後嘅甜品係會比成件蛋糕 絕不孤寒 開心果同伯爵茶嘅味度都幾突出👍🏻都有好refresh清新嘅感覺 食完heavy 嘅main黎講幾好😉
但係小弟就覺得有少少甜咗d 不過整體都幾好~

✨Drinks
🍏青蘋果梳打🍑蜜桃梳打
套餐仲包咗兩杯梳打特飲 蜜桃甜甜地幾清新 青蘋果就酸味重啲😙
而且如果喺OpenRice訂位 仲要每位送一杯紅或白酒 🍷🥂呢點幾有驚喜 即刻覺得成個套餐超抵食😻

女友評價🌝:

一如既往講下環境service😗
其實係油麻地嘅大廈裡面有間咁浪漫同復古裝修嘅餐廳都幾令我驚喜🥳
一入去雖然唔大 但係有好多畫同剪報 好似去左19世紀嘅英國咁 仲有個酒櫃🤩加上枱燈 昏黄嘅光線好浪漫🌹
另外 見到職員都有同客人介紹返菜式 係幾好 只不過可能太忙啦 就無同我哋介紹 而牛幾多成都係我哋之後先問返🥲
(btw佢哋話廚師建議五成最好食 我哋食開三成嘅都覺得無錯😆)
另外見到佢哋有個櫃放左來自世界各地嘅海鹽 可惜都係無緣聽職員介紹 飲品仲要我哋自己落完單之後補問先知 係服務上確實不足😅希望有改善

不過整體上性價比都幾高 閒日都坐滿晒 係絕對無令人失望嘅一餐😊如果你地想有中低價享受高級西餐嘅感覺 我會幾推薦😚情侶朋友慶祝一流~