2019-02-13 77 浏览
隱世cafe系列✨ 自從大坑啲老店執哂開極都係soho酒餐店後都好耐冇去過,今次俾我發現咗間白淨系cafe,好有台北果種型格風cafe嘅感覺😍 同時好鐘意佢有兩份menu係全英文同全中文好有心思,然後好搞笑咁見到coffee tonic係叫通靈咖啡😂兩個鹹食都好有驚喜,all day breakfast有得揀肉食同素食,食肉獸當然揀有肉啦,分別在於有魚有腸有煙肉,而個驚喜位係個多士竟然夾咗一大堆牛油果醬響入面,搞到我呢個牛油果怪即刻心心眼😍 另外個炒蛋都好欣賞,好滑好香口✨另外三文治都好高質,話就呢度用嘅麵包同平時食果啲唔同,係用酸種麵包,質地煙韌濕潤兼帶微微嘅酸味,同樣有牛油果醬墊底,其實牛油果同酸種麵包個味都幾夾,而煙三文魚配水波蛋本身已經好似egg benedict咁吸引,驚喜位在於佢加咗啲wasabi響入面,層次多咗而且帶日式嘅感覺✨除咗輕食簡餐之外,呢度啲甜品同嘢飲都好正,甜品以厚班戟為主,特別在於除咗原味之外佢仲有幾款日式茶味可揀,有抹茶玄米茶同焙茶,我地就揀咗店長推介嘅焙茶味,茶味超濃每一啖都感受到焙茶香,班戟質感偏厚實,配上焙茶味手製雪糕,令班戟茶味更上層樓✨另外lat

另外latte都有幾款特別口味,朋友揀嘅係crème brûlée latte,聽聞真係幾似焦糖燉蛋果陣味😂

而我杯紅菜頭latte就超驚喜,先唔講佢好夢幻嘅粉紅外表,飲落其實唔係好關紅菜頭事應該只取其色,不過就好重香料味,類似印度香料定肉桂果種,又有啲似細個mc cafe超愛嘅喜馬拉雅茶個感覺,係初戀呀❤️😂