2021-08-06
井巷子 by 鋒膳 (上環).伯母今天生日,專程過黎食米之蓮,中菜佢地較偏好,見食評好似幾好.藤椒醬香雞- 有點類似wasabi手絲雞,藤椒小辣打成醬汁,上碟青綠色清新.諾鄧鹽向日葵甘栗豚燒腩仔- 米之蓮星級食品,燒腩仔選用健康的小豬,皮脆到不行Auntie Uncle都讚不絕口,入口完全無油膩感.井巷子片皮鴨- 片皮鴨例牌份量,鴨脾部份比大家拍照後會細心拎走切番一件件方便share食,最特別係呢到的片皮鴨係加入黃金奇異果,酸酸甜甜,取代以往用砂糖,消滯解膩.番茄蛋花花膠湯- 味道偏淡,要落少少鹽昇味道,花膠同以往不太一樣,係屬爽口,似魷魚的外型.熗炒青城臘肉菜花- 菜花聽店員解釋選用散開嗰種菜花,更入味,而臘肉更加係四川帶來,鹹香味重,有淡淡煙燻味,整個菜式好夾,完全唔會太淡太鹹.重慶水煮牛肉牛脷- 川菜招牌,選用本地新鮮黃牛,牛脷好厚身,但,完全係近乎入口即溶,真係牛不可貌相牛肉都好腍身,但未有牛脷咁驚喜,佢一件等於平日燒烤牛脷十片厚度!能夠如此腍又入味真係好厲害👍🏻.龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭 - 個人是日最喜愛菜式,以人頭上枱,每人一份,龍蝦拆肉,麻婆豆腐非常滑溜,龍蝦嘅肉質爽口彈
Auntie Uncle都讚不絕口,入口完全無油膩感
龍蝦球麻婆豆腐伴炸饅頭 - 個人是日最喜愛菜式,以人頭上枱,每人一份,龍蝦拆肉,麻婆豆腐非常滑溜,龍蝦嘅肉質爽口彈牙,點上麻婆嘅醬汁,出奇地合襯!平時食炸饅頭多數都係點煉奶,今次係我第一次食鹹味嘅炸饅頭
鮮雜果紅糖冰粉- 鮮雜果有紅白火龍果,蘋果加鳯梨,加紅糖同冰凍的冰粉,我個人普通
最後有生果食,提子大粒多汁,但皮厚,車厘子都好甜