2011-01-23
之前,我陪媽咪去元朗做磁力共振,起初佢打算帶我去幫襯「好到底」;行吓行吓經過水車館街,見到有間齋舖,門口仲有觀音圖像。媽咪話同觀音真有緣,我哋二話不說走入去。餐廳唔係好大,呢度有些特色裝飾,好似:如意結、心經...等等;近廚窗位置,更擺放不少素食售賣。店員亦好有禮貌。下午茶餐由$22 起,真係好抵! 我的選擇:蕃茄南瓜雲吞麵 $22聽個名都幾健康! 紅卜卜鮮蕃茄及南瓜切件,南瓜烚得夠熟,兩者略帶甜味,鮮冬菇切絲。雲吞有4 粒,一咬開,好奇一望,係白菜仔及素肉,雖然無豬肉口感,但係味道唔錯! 麵係2 個鹼水麵,份量真慷慨! 麵比較腍,反而去除鹼水味仲好!湯底夠味之餘又夠清!熱好立克一大杯,不過,攪嘅時候發覺,杯底有一大團好立克粉,味道 OK !媽咪的選擇:豆腐魚片飯 $22魚片係以紫菜同埋唔知係咪冬菇定壓成素魚片;豆腐係炸豆腐切片,芡汁咸味恰到好處;飯都幾多,因為佢食唔哂,我食埋。店內還有素盤菜賣,賣相好吸引, 出門口見到好多小食賣,像真度高!其實齋並唔係想像中咁齋!
熱好立克