2016-06-29 2691 浏览
雖然五月初已吃過放題, 但心癢癢想再吃餐過, 借同事生日做藉口, 又可以放縱一番 o 有同事提議入元朗食, 雖然有點遠但為左食好野, 遠就遠啦!今次嘅主角係緣聚西日餐廳, 聽個名真係估唔到係食放題, 我地由佐敦坐小巴入元朗, 只係四十五分鐘就到達, 係總站落車行約十多分鐘左右就到餐廳啦, 估唔到咁快!到達時間大約七點十五分吧, 已經有十數人在等候, 雖然已訂位, 但仍然要等上一時段完結才可入坐, 我們只等了十五分鐘便可入內, 原來餐廳是設於地庫, 所以地方很大很寬敞, 店內佈置極具特色, 有很多各式各樣的擺設, 燈光柔和, 坐位也很舒適 o點餐紙分13款種類, 有刺身, 壽司, 天婦羅/揚物, 手卷/卷物, 沙律/小食, 燒物/串燒, 食事, 西日扒類, 西日式類, 燒物, 火鍋配料, 甜品 , 飲品o 除了點餐紙外, 還有飲品及甜品自助Bar, 真係好多好多選擇o 我們還額外加$78任食長腳蟹及生蠔, 不過原來我地四個無一個係鍾意食生蠔, 所以只係食長腳蟹, 其實有點浪費了o我們忙於點食物時, 待應生為我們奉上特飲, 這個玻璃杯很特別, 是骷髏頭形狀, 而且飲品會冒煙, 充滿神秘感,
我們忙於點食物時, 待應生為我們奉上特飲, 這個玻璃杯很特別, 是骷髏頭形狀, 而且飲品會冒煙, 充滿神秘感, 喝起來味道像果汁梳打, 在我們為特飲影相時, 食物已陸續送到o
我們叫了多款刺身, 個人比較喜歡三文魚, 甜蝦, 赤貝, 八爪魚及帶子, 雖然件頭比較細, 但最重要是新鮮, 又肥美, 而長腳蟹很多肉又清甜, 我們Encore了很多次, 真係吃到回本!
大蝦, 南瓜, 蕃薯天婦羅 : 炸得夠乾身, 沒有油膩感, 炸漿剛好, 不會炸漿厚過餡, 整體不俗o
澳洲西冷扒, 香蒜大蝦, 芝士燒蠔, 芝心蝦丸, 炸雞翼這五款超級好食, 吃了兩Round還意猶未盡, 但仍有很多食物未送到, 我只好忍口, 留肚吃其他o
我們還吃了澳洲羊扒, 燒司華力腸, 燒菠蘿, 鹽燒鯖魚, 味付螺肉, 芝麻八爪魚, 泰式蝦餅, 紫心香芋丸, 燒翠肉瓜, 這幾款都是很好吃, 各有千秋o  壽司方面, 雖然點了很多, 由於吃了很多食物, 我只吃了花之戀和火焰芝士炸蝦反卷, 細細件的花之戀, 賣相不及其他壽司精美, 三文魚不俗, 壽司飯不過不失, 略嫌沙律醬太少o 相比下我更喜歡火焰芝士炸蝦反卷, 口感及味道比較優勝o
飲品種類很廣泛, 有紙包, 有罐裝也有咖啡, 奶茶, 檸檬茶, 柑桔等等....總有兩三款啱心水o
甜品有自助甜品櫃及點餐紙可選擇, 甜品櫃有豆腐花, 乳酪, 泡芙, 啫喱, 雪糕, 雪條o 我們在點心紙選了非常特別的焦糖芝士蛋糕, 焦糖3.6牛奶雪糕, 這兩款都很好吃, 是必食的甜品; 最開心係有榴槤雪條, 我連吃了兩支, 真係好滿足o

题外话/补充资料: 今次嘅放題好超值, 款式多之餘, 有些還是第一次能在放題吃到, 雖然不是全部都好好食, 但整體而言是令人很滿意o 服務方面也值得一讚, 店員態度好, 上菜速度快, 沒有漏單情況, 而且我們過了時, 也沒有即時趕我們走, 而且仲比我地係甜品櫃再食多枝雪條添, 真係好貼心!