2019-10-10
今日同事帶我去一間隐世酒樓飮茶, 佢唔帶我去真係唔知有, 不過要行一條很長很長嘅樓梯才可到達。三文魚籽蝦餃 ($14/位)這粒蝦餃雖然比較貴, 但賣相和味道與一般茶樓截然不同。賣相很大粒, 獨立蒸籠, 蝦餃用上大蝦製成, 不似一般蝦餃只有少許蝦肉, 蝦餃皮薄通透。魚籽下面加入少許wasabi...令味道層次特出, 亦很有新鮮感。茶杯魚湯燒賣 ($10/位)蒸燒賣食得多, 用魚湯煮成就真係少見, 魚湯內的全是真材實料, 有杞子, 螺片, 而且湯頭鮮甜, 而不是味噌湯。燒賣也是用鮮蝦做成, 很有蝦味啖啖肉。鮑汁鮮雞脚 ($32)這裡用上新鮮雞腳煮成, 很冧滑黏口, 有很多骨膠原, 而且沒有雞肉的腥味, 鮑汁味道很濃郁不會很鹹。鹹菜粉腸豬肚泡飯 ($48)這個泡飯真心說不錯, 因為粉腸豬肚清潔得好乾淨, 沒有苦涩味, 再加上鹹菜味道非常夾, 另外胡椒味道再濃一點, 更加醒胃。
三文魚籽蝦餃 ($14/位)
茶杯魚湯燒賣 ($10/位)
鮑汁鮮雞脚 ($32)
鹹菜粉腸豬肚泡飯 ($48)